Početna Kultura “Mala svita“ za Maju le Roux Obradović

“Mala svita“ za Maju le Roux Obradović

0

maja3

Sinoć je u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, u novosadskom Magistratu, „Mala svita“ istinskih zaljubljenika i štovalaca zvuka klasične gitare i viole uživala u koncertriranju Maje Le Roux Obradović i Karin Letjek.
Ova srpsko-švajcarska gitaristkinja i kompozitorka nastupila je, po drugi put pred Novosađanima, nakon godinu dana, ovog puta uz violinistkinju i umetničku direktoricu ansambla „Calliope“, Karin Letjekovu, inače i predavača na pariškom konzervatorijumu.
Na programu koncerta za gitaru i violu našli su se autori: Fritz Kreisler, Gabriel Faure, Joseph Achron, Manuell de Falle, ali i dela same izvođačice Maje Le Ru Obradović-„Mala svita za princa“ i vrlo popularna „Balada magične doline“.

maja

Budući da je Letjekova, u krugovima Nauke o muzici poznata kao učesnica brojnih projekata vezanih za prenošenje znanja i pedagogiju u svakom pogledu (učestvuje i u naučno istraživačkom projektu Le main a la pate, koji je nastao na incijativu nobelovca, fizičara Žorža Šarpaka, a koji ima za cilj poboljšanje nastave prirodnih nauka za mlađe učenike), ne iznenađuje da se ova umetnica u okviru svog bogatog rada i interesovanja, dotakla i eksperimentisanja u muzici.
Naime,Letjekova je sa astrofizičarom, Iberom Rivsom osmišljavala performanse u kojima se prepliću kosmos i muzika. Zbog raskošnog stila sviranja i izuzetnog poznavanja repertoara napisanog za sve vrste sastava koji uključuju i violu, Karin Letjak je nastupala sa brojnim orkestrima poput kamernog orkestra u Amsterdamu, Ilinoisu, Irkutsku, Vladivostoku, Atini, Sankt Peterburgu, Pragu i brojnim drugim koncertnim dvoranama.

maja1

Razbarušena i artistički raznovrsna ličnost, Maje Le Roux Obradović,koja je pre tri godine prepoznata i od strane francuskog Ministarstva kulture, kada je ova umetnica dobila orden Viteza francuske književnosti i umetnosti koji se dodeljuje za pronošenje umetničkog duha, iskazivala se u svom kompozitorskom radu i u oblastima mjuzikla /komedija „Kakao“/, ali i muzike stvarane za knjige, filmove, uz klasično komponovanje za mahom, kamerne orkestre.
U raskošnost stila sviranja, Le Roux Obradovićeve i Letjekove, sinoć se, novosadska publika nanovo, uverila što je i bilo ispraćeno brojnim aplauzima.

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Muzička omladina Novog Sada