Početna Gradske teme Otvoren 48. Sajam lova, ribolova i sporta

Otvoren 48. Sajam lova, ribolova i sporta

0

novosadski_sajam_master_centar

Na Novosadskom sajmu danas je otvoren 48. Sajam lova, ribolova i sporta (LORIST) na kome učestvuje 250 izlagača iz šest zemalja.

Sajam je otvorio državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović koji je rekao da se značaj održavanja te sajamske manifestacije može sagledati sa više aspekata, pre svega, kao mogućnost neposrednog uvida u stanje lovstva kao delatnosti od opšteg interesa u Republiči Srbiji.

Drugi aspekt je promocija lovnog turizma, kao i prezentacija programa i projekata za unapređenje te veoma značajne grane turizma“, rekao je Golubović.

On je dodao da se treća dimenzija značaja LORIST-a ogleda u uspostavljanju novih kontakata i dobijanju informacija o najsavremenijim naučnim i stručnim dostignućima u oblasti lovstva i lovnog turizma.

Golubović je najavio da je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, preko Uprave za lovstvo, u finalnoj fazi izrade strateških zakonskih dokumenata koje će, kako je kazao, ” lovstvo Srbije staviti na pravi put i omogućiti mu da uđe u zajednicu evropskih lovačkih udruženja”.

Golubović je kazao da nije tajna da neke odredbe iz zakona donetog 2010. nisu sprovedene u propisanim rokovima pa je, kako je naglasio, ministarstvo pokrenulo proceduru za donošenje izmena i dopuna zakona o divljači i lovstvu sa ciljem da se preventivno deluje u pravcu prevazilaženja uočenih problema u dosadašnjoj praksi.

Ključ uspeha u unapređenju očuvanju divljači u Srbiji leži u tome da se opšti interes stavi iznad ličnog i da se stane na put nezakonitom lovu i protivpravnim aktivnostima interesnih grupa i neodogovornih pojedinaca, jer je upravo to glavni uzrok uništenja divljaci u našim lovištima“, rekao je Golubović.

Direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković kazao je da LORIST predstavlja drugu po veličini i važnosti sajamsku manifestaciju, odmah posle Međunarodnog poljoprivrednog sajma.

Redovnu atraktivnu ponudu lovačke opreme i oružja, ove godine upotpunili smo sa dodatnih 20 izlagača iz segmenta ribolova jer smo shvatili da je ta grana prethodnih godina bila malo zapostavljena“, rekao je Cvetković.

On je pojasnio da je ovogodišnji LORIST koncipiran tako da je petak, 9. oktobar rezervisan za lovački dan kada će biti oragnizovana takmičenja u kuvanju lovačkih paprikaša, pucanju glinenih golubova i drugim vestinama iz sveta lovstva, a subota, 10. oktobar, rezervisana za ribolovce i takmičenje u kuvanju riblje čorbe, te u pecanju “štek” tehnikom, gde će nastupiti i neki svetski šampioni.

U Novom Sadu danas u otvoreni sajmovi lova, ribolova i sporta, hortikulture, eko svet i šumarstva, a sutra će biti otvoreni Sajam turizma i Sajam konjarstva.

Autor: Tanjug