Početna Gradske teme Otvoren lekarski skup “Urgentna hirurška stanja u trudnoći”

Otvoren lekarski skup “Urgentna hirurška stanja u trudnoći”

predavanje univerzitet7

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat otvorio je jednodnevni lekarski skup pod nazivom “Urgentna hirurška stanja u trudnoći” koji se održava u zgradi Rektorata. Teme predavanja na kursu su iz oblasti ginekologije, hirurgije, pedijatrije, anestezije, epidemiologije, sudske medicine i farmakologije, a kurs je namenjen kako lekarima iz ovih oblasti, tako i lekarima urgentne i opšte medicine.

“Drago mi je što se ovakav naučni skup održava u našem gradu i što imam priliku da pozdravim eminentne stručnjake koji će kao predavači govoriti o ovoj temi od izuzetnog značaja, jer su urgentna stanja u trudnoći od velike važnosti. Samim tim što su u pitanju dva života, a ne jedan, hirurg mora da donese ispravnu odluku o blagovremenoj i pravoj hirurškoj intervenciji, a da tom prilikom ne naškodi ni majci a ni detetu. Hirurzi, pogotovo oni koji rade u Urgentnim centrima, a tu mislim na mlađe kolege, tokom prakse nisu imali puno prilika da se susretnu sa takvim slučajevima, i zbog toga im je teško da postave pravu dijagnozu. Izuzetna je važnost timskog rada, pored hirurga i dijagnostike, isto tako posebnu važnost ima anestezija u svemu tome, ali i farmakologija. Ovakvi seminari su posebno važni za edukaciju, a za neke naredne susrete ponudio bih kolegama još dve veoma značajne teme koje se tiču hirurške intervencije kod dijabetičara kao i temu ‘Hirurgija kod osoba u osmoj deceniji života'”, naglasio je prof. dr Zoltan Horvat.

predavanje univerzitet2

Upravnik Klinike za abdominalnu i endokrinu hirurgiju KC Vojvodine prof. dr Dejan Ivanov rekao je da će današnji kurs kroz pet tematski odvojenih sesija u okviru 22 predavanja obuhvatiti teoretsku edukaciju o najznačajnijim problemima trudnoće komplikovane urgentnom hirurškom intervencijom.

“Okupili smo sve eminentne predavače-profesore sa Univerziteta u Novom Sadu koji će, svako iz svoje oblasti, dati jedan osvrt na ovu interesantnu temu. Ciljna je da postavimo standarde i principe, i da upoznamo kolege koje će prisustvovati predavanju, a koje su kako iz primarne zdravstvene zaštite, tako i specijalisti hirurških oblasti”, istakao je prof. dr Dejan Ivanov.

Predavanja su posvećena aktuelnoj upotrebi dijagnostičkih i terapijskih postupaka, ishoda, komplikacija, kao i prikazu retkih slučajeva. U okviru svake sesije posle predavanja je predviđena diskusija kao segment kursa.

Autor: Nshronika