Početna Gradske teme Otvoren Sajam obrazovanja u Novom Sadu

Otvoren Sajam obrazovanja u Novom Sadu

0

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Branko Ružić danas je na Novosadskom sajmu svečano otvorio 17. međunarodni sajam obrazovanja “Putokazi” i jednodnevni Sajam zapošljavanja.

Tom prilikom je istakao da je Strategija obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine putokaz za unapređenje kvaliteta obrazovanja. Rekao je i da prethodni period nije bio lak i da je bio izazovan za svaku oblast rada, pa tako i za obrazovni sistem, ali da uprkos tome, ni na trenutak nije stalo unapređenje kvaliteta nastave, uslova za učenje i boravak dece, kao i za razvoj kompetencija nastavnika.

– Usvojena je Strategija razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine, čija će adekvatna primena omogućiti da još više dece bude obuhvaćeno obrazovanjem, da pratimo zahteve i potrebe tržišta rada i da u skladu sa tim razvijamo znanja, veštine i kompetencije, rekao je on.

Podsetio je da će na štandu Ministarstva na Sajmu biti predstavljeno dualno obrazovanje, kao i da će svima biti dostupne informacija o stipendijama koje se dodeljuju učenicima i studentima. Ministar Ružić je dodao da u dualnom sistemu ima 10.000 učenika, 54 dualna obrazovna profila u više od 150 srednjih stručnih škola i oko 880 uključenih kompanija.

Dolazak srednjoškolaca iz Vojvodine na Sajam i ove je godine, sa dva miliona dinara, finansirao Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

– Poput starih drvenih tabli na raskrsnicama puteva, sa imenima gradova u koje odatle možete stići, tako se ovde pojavljuju smernice obrazovnih profila srednjeg i visokog školstva u našoj zemlji, kao i srednjih škola i fakulteta u drugim zemljama. Ovo je prilika da učenici osnovnih i srednjih škola steknu širu perspektivu u pogledu izbora obrazovne životne staze, da se upoznaju sa idejama i prepoznaju mogućnosti koje će njima biti važne, nekome i sudbinske kada se nađu na prekretnici gde se valja odlučiti kuda i kako dalje, rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Žolt Sakalaš, na ceremoniji otvaranja.

Podrška “Putokazima”, godinama je i Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. Na otvaranju ovogodišnje priredbe prisutnima se obratio Zoran Milošević, pokrajinski sekretar. – Sajam obrazovanja je prilika da se predstave naši naučni uspesi kroz unapređenje praktične, privredne aktivnosti, ali i utkanost u moderne akreditovane studijske programe fakulteta i visokih škola, rekao je Milošević. – Sekretarijat će i ubuduće maksimalno podržavati i naučnoistraživačku delatnost i afirmaciju naučne izuzetnosti u svim oblastima, kao i visoko obrazovanje u svim njegovim segmentima – od prostornih uslova u kojima se ono odvija, preko afirmacije i dodatnog motivisanja najdarovitijih studenata, do podizanja studentskog standarda u celini, dodao je Milošević.

Svečanom otvaranju prisustvovao je načelnik Gradske uprave za obrazovanje Radovan Kovačević. – Izuzetno mi je drago što se i u godinu u kojoj je Novi Sad Evropska prestonica kulture u našem gradu održavaju manifestacije koje promovišu književnost, umetnost i obrazovanje, a čiji su programski sadržaji unapređeni u odnosu na prethodne godine i na najbolji način doprinose toj prestižnoj tituli. Grad Novi Sad prepoznaje značaj i podržava sajamsku manifestaciju “Putokazi” od samog početka, a ove godine smo sa gotovo million dinara pomogli sve srednje škole sa teritorije Grada, kako bi se na najbolji način predstavile budućim učenicima, rekao je Kovačević.

– Sa izuzetnim zadovoljstvom ističem da je ovogodišnji Sajam obrazovanja najveći do sada organizovan na Novosadskom sajmu. Uprkos pandemiji, ove godine će nastupiti najviše izlagača na najvećoj izlagačkoj površini i za 10 odsto je veći od priredbe koja je organizovana 2020. godine, istakao je generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković. – “Putokazi” su namenjeni učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola. Na Novosadskom sajmu tokom dva dana, danas i sutra nastupaju ustanove i institucije koje predstavljaju više od 500 obrazovnih profila, odnosno sveobuhvatnu ponudu srednjeg, višeg i visokog školstva u našoj zemlji upotpunjenu ponudom fakulteta iz inostranstva – Republike Srpske, Slovenije, Slovačke i Kanade, dodao je Cvetković napominjući da je danas Novosadski sajam i mesto održavanja Sajma zapošljavanja na kojem 50 poslodavaca nudi oko 900 radnih mesta.

Još danas i sutra, pored Sajma obrazovanja traju Sajam knjiga i Izložba umetnosti Art Expo. Ulaz na priredbe se ne naplaćuje.

Za sve događaje, od 3. do 13. marta, Novosadski sajam je imao pomoć partnera i prijatelja, a uz Fondaciju „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, značaj održavanja Sajmova knjiga, umetnosti i obrazovanja prepoznali su: Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Grad Novi Sad, Gradska uprava za obrazovanje, Gradska uprava za kulturu, Radio televizija Vojvodine, Globos osiguranje, Kompanija Dijamant i Nacionalna služba za zapošljavanje, Filijala u Novom Sadu.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Novosadski sajam