Početna Kultura KULTURA JE ŽENSKOG RODA – radni doručak u Muzeju Jugoslavije povodom obeležavanja...

KULTURA JE ŽENSKOG RODA – radni doručak u Muzeju Jugoslavije povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena

0

Povodom Međunarodnog dana žena Osmog marta pod pokroviteljstvom potpredsednice Vlade Srbije i ministarke kulture i informisanja Maje Gojković u Muzeju Jugoslavije održan je radni doručak “Kultura je ženskog roda” kome su prisustvovale žene koje se nalaze na čelu najznačajnih kulturnih institucija u Srbiji, kao i umetnice i novinarke koje doprinose razvoju srpske kulturne scene.

U pozdravnom govoru zvanicama, ministarka Gojković je podsetila da se 8. mart slavi kao Dan žena pošto su pre jednog veka hiljade žena izašle na ulice Njujorka koje su se borile za ljudska, ženska i radna prava, da imaju kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

“Danas ne treba da se borimo za takve stvari ali i dalje je Osmi mart simbol, ideal da ravnopravnost podignemo na nivo da ne bude potrebno da o njoj razgovaramo i da se podrazumeva da nije važno da li je neko muškarac ili žena, već koliko ume nešto da uradi. Mislim da smo blizu toga”, istakla je Gojković.

Prema njenim rečima, Muzej Jugoslavije je namerno odabran za osmomartovski radni doručak kao mesto sentimentalnog putovanja kroz istoriju naše države i prisećanja “kako smo nekad proslavljali Osmi mart”.

Srbija je ostvarila napredak koji se ogleda u donošenju dobrih zakona, a žene su danas vidljivije i nalaze se na brojnim pozicijama, istakla je potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

“Cilj ovog našeg druženja je da zajedno sa muškarcima koji se takođe bave kulturom, ali i studentkinjama kojima na ovaj način želimo da budemo i mentorke, podelimo iskustava kako je to u 21. veku u Srbiji  biti žena i baviti se kulturom, na kakve sve prepreke nailazimo, i kako se one mogu prevazići,” podvukla je Gojković.

U svom obraćanju direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević je rekla da danas žene čine veliki broj zaposlenih u ustanovama kulture, gde “osećaju da su ravnopravne” i da im je bolje od onih koje rade u dominantno muškim oblastima.

U radnom doručku učestvovala je i solistkinja Opere Srpskog narodnog pozorišta Nataša Tasić Knežević koja je rekla da “kud god da se okretnemo u biti umetničkih dela je uvek bila žena. Ali žene nisu bile samo predmet divljenja već su i same stvarale čudesne radove koje nam danas obogaćuju život. Tim čudesnim svetom umetnosti i kulture i ja sam bila fascinirana od najranijeg detinjstva. Kultura mi je pomogla da dostignem visine o kojima sam samo maštala. Čuda u umetnosti su zaista moguća i zato se svakog dana trudim da ukazujem na značaj kulture i svoju umetnost posvećujem svim ženama i devojčicama”– navela je Tasić Knežević.

Direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung se osvrnula na prve dame koje su se borile za ravnopravnost koju danas imamo, Klaru Cetkin, devojačko Ajzner, i Rozu Luksemburg, i istakla da su njihove biografije oda hrabrosti I odlučnosti, samostalnosti i ciljevima koji se moraju ispuniti. I da ih barem na današnji dan treba spominjati i učiti decu o njihovim borbama I dostignućima zbog kojih je danas položaj žena mnogo bolji nego kada su one živele.

Filmska i pozorišna producentkinja Milena Trobozić Garfild je istakla da su sve priče već ispričane a da ostaje samo da ih ispričamo iz ženskog ugla. Veliki broj žena u istoriji nije dobio priznanja koja su zaslužile za svoj doprinos razvoju nauke i kulture i zato danas moramo mnoge priče opet ispričati i istaknuti uloge koje su imale žene u svakom pomaku koji je načinjen za napredak čitavog čovečanstva.

Obeležavanje ovog dana je definitivno omaž svim uspešnim ženama u oblasti kulture a i šire. Želimo da se o ovim sjajnim damama govori ne samo danas već svaki dan i da se svi ponosimo odličnim rezultatima koje svakodnevno postižu. Kultura je definitivno sfera koja će se svaki naredni pomak u poboljšanju položaja žena prva osetiti i primeniti.