Početna Gradske teme Otvorena Klinika za interne bolesti, počeli radovi na izgradnji B i C...

Otvorena Klinika za interne bolesti, počeli radovi na izgradnji B i C bloka Kliničkog centra Vojvodine

0

U Kliničkom centru Vojvodine juče je, posle 60 godina od izgradnje, otvorena kompletno rekonstruisana Klinika za interne bolesti, u kojoj su smeštene Nefrologija i klinička imunologija, Klinika za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, Gastroenterologija i hepatologija i Klinika za hematologiju.

Reč je o objektu ukupne površine 5.100 kvadratnih metara čiju su rekonstrukciju zajednički finansirali Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima i Pokrajinska vlada preko resornog sekretarijata, u vrednosti 682,4 miliona dinara.

Direktorka Kliničkog centra prof. dr Edita Stokić izjavila je da je kapacitet rekonstruisanih klinika za interne bolesti 163 postelje, te da je samo u tom objektu zaposleno 100 lekara i 200 medicinskih sestara i tehničara.

– Godinu završavamo ovim događajem koji je od velike važnosti za naš zdravstveni sistem. Klinički centar Vojvodine čine ljudi, iskustvo i tradicija, a savremena oprema je ključ našeg poslovanja – rekla je dr Stokić.

Počeli radovi na izgradnji B i C bloka

Istovremeno u KCV su počeli i radovi na bloku B i C čija gradnja stoji više od 30 godina. Izgradnju ova dva bloka obuhvata rekonstrukciju i dogradnju lamela B i C Urgentno dijagnostičkog centra površine više od 33.000 kvadratnih metara, dogradnju tople veze sa postojećim klinikama u sklopu KCV, kao i tehničkih blokova sa saobraćajnicama i parkinzima.

Kao što smo pisali, u novim blokovima, biće ukupno 16 novih operacionih sala, jedinice intenzivne i poluintenzivne nege i stacionar sa ukupno 348 kreveta. U prizemlju će biti kompletna dijagnostika, odeljenje za sterilizaciju, laboratorija i nuklearna medicina, a blokovi će imati ukupno 10 liftova i četiri stepenišna jezgra. Radove, vredne 28,5 miliona evra, finansira Evropska investiciona banka u sklopu šireg projekta dogradnje kliničkih centara u Srbiji.

Otvaranju Interne klinike i početku radova na novom bloku prisustvovali su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktorka Kliničkog centra prof. dr Edita Stokić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije Marko Blagojević.

Izvor: novisad.com
Foto: Grad Novi Sad, Pokrajinska vlada