Početna Gradske teme Otvorena prva medicinska soba za osobe sa autizmom u Novom Sadu

Otvorena prva medicinska soba za osobe sa autizmom u Novom Sadu

Prva medicinska soba otvorena je u Novom Sadu sa ciljem da se osobama sa autizmom približe realne situacije poput pregleda i intervencija kod lekara, koje kod njih predstavljaju jedan od najvećih izazova i izvora anksioznosti.

Soba se nalazi u Kopernikovoj ulici broj 52, a u pitanju je još jedan vid podrške osobama sa autizmom u svakodnevnom životu, kako bi lakše prevazišle stres do koga dolazi u ordinaciji i samim tim poboljšale komunikacione sposobnosti. Osim toga, u okviru planiranih aktivnosti koje će se sprovoditi u saradnji sa Društvom za podršku osobama sa autizmom Grada Novog Sada, biće organizovane različite edukacije za medicinsko osoblje i studente medicine, koji će volontirati u medicinskoj sobi.

Medicinski pregledi i intervencije, bilo rutinski ili neophodni za lečenje, stresni su zbog nepoznate okoline, ljudi, procedura i radnji, kao i nedostatka vremena za senzibilizaciju pacijenta. Medicinska soba je rešenje i za pacijente i lekare, a porodicama osoba sa autizmom znatno se olakšavaju situacije sa kojima se često susreću. Zahvaljujemo se kompaniji Vip mobile jer je još jednom znatno doprinela unapređenju života osoba sa autizmom i pomogla njihovoj vidljivosti u društvu“, izjavila je Vesna Petrović, predsednica Upravnog odbora Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom.

Soba je opremljena medicinskom opremom i instrumentima tako da izgleda kao ordinacija za pregled kako bi se korisnici adaptirali na prostor i atmosferu u ambulanti. U okviru medicinske sobe korisnici će imati priliku da prisustvuju demonstracionim vežbama i da se kroz edukativna štampana vizuelna uputstva sa simbolima i panoe upoznaju sa pravilima ponašanja u lekarskoj ordinaciji.

Medicinske sobe su deo projekta koji je uz pomoć novogodišnje donacije kompanije Vip mobile, a realizovao ju je Savez Autizam Srbija nakon pokretanja digitalnog savetovališta u aprilu.

Izvor: 021.rs
Foto: Promo/ Printscreen