Početna Gradske teme Otvoreno pismo novinara i urednika RTV-a: Želimo atmosferu bez političkih pritisaka

Otvoreno pismo novinara i urednika RTV-a: Želimo atmosferu bez političkih pritisaka

RTV_logo

Novinari i urednici Radio-televizije Vojvodine izrazili su zabrinutost da bi nagle i nejasno obrazložene kadrovske promene u RTV-u mogle da naruše teško stečeni ugled pokrajinskog javnog servisa i poverenje građana. U otvorem pismu više od četrdeset novinara i urednika RTV-a, koje je usledilo nakon smene direktora programa Slobodana Arežine, ukazuje se da je posvećenim i predanim timskim radom zasnovanim na principima profesionalnog i objektivnog informisanja, tokom proteklih godina podignut kvalitet programa pokrajinskog javnog servisa.

U tom pogledu posebno su istakli emisije “Pravi ugao”, “Radar”, “Dokument”, “Pres i ja”, “U nedostatku dokaza”, “Prostor i ja”, “Dnevnik u pet”, “Razglednice”, Jutarnji program “Dobro jutro Vojvodino” i “Alarm” radijskog dvojca Daška Milinovića i Mladena Urdarevića, ali i humoristične emisije “Državni posao” i “Dnevnjak”, koje beleže veliku gledanost i u regionu. Takođe, navode i brojne prenose sportskih događaja u produkciji RTV-a, bogat obrazovni i dečiji program, kao ni činjenicu da je prvi put nakon više od 15 godina u produkciji RTV-a snimljena visokobudžetna serija “Vere i zavere” prema romanu Aleksandra Tišme.

U pismu se ocenjuje da shodno tim rezultatima, RTV prema kvalitetu programa, poslednjih nekoliko godina ostvaruje funkciju javnog servisa, što, ističe se, potvrđuju i mnogobrojne nagrade i priznanja za profesionalno i objektivno izveštavanje, kao i dobre ocene međunarodnih posmatrača za nepristrasno izveštavanje u predizbornom periodu.

“Stoga, smatramo neobičnim to da Upravni odbor odluku o smeni direktora programa donosi neposredno nakon održavanja izbora na svim nivoima i nepunih godinu dana nakon sprovođenja javnog konkursa na kojem je novo rukovodstvo izabrano na četvorogodišnji mandat. U takvim okolnostima, iznenadne kadrovske promene mogu da naruše poverenje građana u javni servis koji bi trebalo da služi javnom interesu i postavlja standarde profesionalnog izveštavanja”, ukazuje se u pismu novinara i urednika RTV-a.

Dodaje se i da sama gledanost ne bi trebalo da bude kriterijum za javni servis, jer mu konkurencija nisu komercijalne televizijske kuće. Uloga javnog servisa je, kako se objašnjva, da obrazuje, zabavlja i informiše, u skladu sa najvišim estetskim i profesionalnim standardima, a ne da podilazi ukusu.

“Ne baveći se kadrovskim rešenjima, već odbranom principa i rezultata našeg rada, želimo da sačuvamo atmosferu u kojoj ćemo moći da nastavimo da radimo oslobođeni političkih pritisaka. Jedino tako će RTV moći profesionalno i odgovorno da nastavi da obavlja ulogu prokrajinskog javnog servisa”, zajključuje se u pismu, koje je potpislao četrdestak novinara i urednika, među kojim su i urednici Dnevnika, dokumentarnih i informativnih emisija, ekipa Državnog posla i drugi.

U nastavku sledi spisak potpisnika: Aleksandar Reljić, Marina Fratucan, Klara Kranjc, Tanja Jordović, Vanja Đurić, Sanja Kljajić, Milica Kravić, Tamara Srijemac, Svetlana Božić Krainčanić, Kristina Šarić, Marija Stokuća, Miroslav Zadrepko, Branka Dragović Savić, Darko Šper, Radoslavka Žigić, Marija Marić, Vesna Spasojević, Jelena Vukmanović, Nevena Bogdanović, Milena Madžgalj, Milena Dragović, Dragan Gmizić, Ivan Ilić, Igor Damjanić, Aristea Stakić, Duško Vujović, Marko Jakovljev, Nebojša Parkić, Nina Banjac, Nina Martinović Armbruster, Sanja Homa, Stojče Stoleski, Nikola Škorić, Dimitrije Banjac, Dejan Ćirjaković, Ljubica Gojgić, Mladen Urdarević, Daško Milinović, Nenad Jovićević, Predrag Novković, Alma Kovčić, Dušan Majkić, Boris Šuman, Maja Živanović, Vladimir Čvorkov, Predrag Ćurčija.

Izvor: RTV
Foto: RTV/Logo