Početna Gradske teme U Novom Sadu više od 200 osuđenika služi alternativne sankcije

U Novom Sadu više od 200 osuđenika služi alternativne sankcije

nanogica

Na području Novog Sada trenutno više od 200 osuđenika služi neku od aleternativnih sankcija. Među njima najviše je onih u kućnom pritvoru sa nanogicom ili bez nje, a poslednjih godinu dana beleži se povećanje broja kućnog zatvora u odnosu na rad u javnom interesu.

“Novosti” navode da dvadesetak njih, umesto u zatvoru, grehe “okajavaju” radeći u raznim institucijama ili javnim preduzećima.

U kućnom pritvoru je od pre dve nedelje i Novosađanin Despot Vranić (23) koji je na ponovljenom suđenju za tešku saobraćajnu nesreću od pre dve godine kod Markatora kada je poginulo troje 20-godišnjaka, osuđen na sedam godina zatvora. On je pušten iz pritvora, uz zabranu napuštanja stana uz elektronski nadzor, odnosno nanogicu, do pravosnažnosti presude.

Iz kućnog zatvora na glavni pretres u novosadski Viši sud dolazi i Veselin Vukotić (56) koji je na optuženičku klupu seo zbog optužbe da je 3. septembra 2014. u Petrovaradinu pokušao da ubije Milorada Lužaića (35), vlasnika kladionice “Pin-bet”.

Kao privremene članove kolektiva, za nekoliko dana dobiće neka od komunalnih preduzeća. Prošle nedelje je petoro “odradilo” kaznu, dok ih tretnutno desetak radi.

Ovakve kazne izriču se za lakša krivična dela iz saobraćaja, posedovanja manje količine droge, manje krađe, ali i one koji su učestvovali u tuči – kaže poverenica za alternativne sankcije Marija Krsmanović, dodajući da je bilo i onih koji su ovako osuđeni zbog krađe struje, drva ili nedozvoljenog ribolova.

Među onima koji na ovakav način izdržavaju kaznu ima mlađih i starijih žena i muškaraca, fakultetski obrazovanih i penzionera. Odlazak na “posao”, prema rečima poverenice, osuđeni na rad u javnom interesu mogu da prilagode svojim obavezama na poslu ili predavanjima na fakultetu, kako ih ne bi remetili.

Rad u javnom interesu ne traje dugo, u proseku mesec do dva, zavisno od satnice koja je izrečena. Zatvorska kazna se može zameniti radom od 60 do 360 sati. Osam sati zamenjuje jedan zatvorski dan.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com