Početna Gradske teme Otvoreno prvo besplatno savetovalište za žrtve i porodice žrtava saobraćajnih nezgoda

Otvoreno prvo besplatno savetovalište za žrtve i porodice žrtava saobraćajnih nezgoda

0

Statistike pokazuju da u poslednjih pet godina u Srbiji godišnje pogine oko 550 ljudi u saobraćajnim nesrećama, a više od 20.000 bude povređeno. Nakon što se oporave od težih ili lakših povreda, za te osobe borba tek počinje. Traume i strahovi mogu da traju čak i godinama, sećanja mogu da dođu nekontrolisano u obliku raznih slika pred očima, zvukova i košmara.

U savetovalištu rade psiholozi, koji su prošli i dodatnu obuku i edukacije kod kolega iz Slovenije kako bi se specijalizovali za pružanje podrške osobama.

Kada postanemo svesni da nam je život bio u opasnosti tokom saobraćajne nesreće, to može dovesti do izbegavanja vožnje vozila, neulaska u automobil ili odlaska na autoput, što zauzvrat može povećati verovatnoću posttraumatskog stresnog poremećaja. Zato je Udruženje građana Aktiv NS otvorilo prvo savetovalište ovog tipa u našoj zemlji.

– Baveći se edukacijom iz oblasti bezbednosti u saobraćaju susretali smo se i sa licima koja su učestvovala u saobraćajnim nezgodama, i imaju teške posledice zbog toga, ili porodicama koje su izgubile nekog člana. Žrtve i dobiju neki vid psihološke pomoći možda u bolnicama, ali njihovim porodicama se niko ne bavi, a to ostavlja traumu na čitavo okruženje – rekla je Marijana Jovanović, iz organizacije Aktiv NS, po struci saobraćajna inženjerka i začetnica ove ideje.

Zato je ova organizacija, po ugledu na Sloveniju u kojoj je ovo praksa već 17 godina, otvorila prvo besplatno savetovalište za sve koji ne mogu da sebi priušte psihološku podršku, a desi se ovakva trauma.

– Do sada su nam se uglavnom javljale mlađe osobe, preko 90 posto su bile osobe ženskog pola. Imali smo i dva slučaja da je osobe koje su imale nezgodu prijavio neko od članova porodice. To se pokazalo kao loše, jer su oni nekoliko puta odlagali razgovore i na kraju odustali. Uvek naglašavamo da je veoma bitno da se osoba koja želi tu podršku sama javi i da ona bude spremna – istakla je Jovanović.

U savetovalištu rade psiholozi, koji su prošli i dodatnu obuku i edukacije kod kolega iz Slovenije kako bi se specijalizovali za pružanje podrške osobama.

– Imali smo i osobe koje nisu imale teške povrede, bile su u svojstvu pešaka, ali su traume bile velike da pojedini nisu smeli neko vreme ni da izlaze iz kuće ili dvorišta od kad im se to desilo. Nama deluje kada ih vidimo na ulici – napomenula je naša sagovornica.

Savetovalište je, za sada, onlajn i svi kojima je pomoć potrebna mogu da je dobijaju putem mejla savetovalistesn@gmail.com

– Takođe, mogu da se jave na Fejsbuk i Instagram profil koji se zove Aktiv NS – istakla je Marijana.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay