Početna Gradske teme Počeli radovi na zgradi Matičarskog zdanja, jedna od najlepših zgrada u gradu...

Počeli radovi na zgradi Matičarskog zdanja, jedna od najlepših zgrada u gradu dobiće novi krov i instalacije

0

Radovi na krovu ovog spomenika kulture počeli su sredinom avgusta, dok je sama zgrada obnovljena u februaru 2018. godine.

Iz Gradske uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove kažu da su radovi na krovu počeli 16.08.2021. godine i da će se osim krova kompletno rekonstruisati tavanski prostor i nove instalacije. Biće urađen i sistem za dojavu požara, a za ceo objekat se ugrađuje i postavlja hidrantska pumpa u podrumu.

Ugovor za obnovu krova i drugih radova je sklopljen na iznos od 20.359.096,50 dinara bez PDV-a i krajnji rok za završetak radova je 31. decembar tekuće godine.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada rekli su da kada se izvode radovi na objektima koji se nalaze pod njihovom zaštitom oni vrše konzervatorski nadzor.

– Kada se izvode radovi na kulturnim dobrima i dobrima koja uživaju prethodnu zaštitu, Zavod izdaje uslove i mere pod kojim se radovi izvode. Što znači da se tačno utvrđuje koji se radovi vrše, u kojoj meri i na koji način se izvode, kao i koje vrste materijala se koriste – poručuju iz Zavoda.

Raskošna zgrada Matičarskog zdanja sagrađena je krajem 19. veka, za potrebe plemića Feliksa Parčetića. Nakon Drugog svetskog rata kuća postaje Matičarsko zdanje i tu funkciju nosi i danas. Zaštićena je kao spomenik kulture 22. jula 1997. godine.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Wikipedia