Početna Gradske teme Ove godine izgrađeno devet dečjih igrališta

Ove godine izgrađeno devet dečjih igrališta

0

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije svake godine umnogome doprinosi zdravom i zabavnom odrastanju najmlađih, pošto sprovodi aktivnosti usmerene na izgradnju dečjih igrališta i teretana na otvorenom.

U periodu od 2014. do 2021. godine teritorija Grada Novog Sada obogaćena je sa 55 novih dečijih igrališta, 45 teretana na otvorenom i pet street njork out terena. Ove godine je uspešno realizovana izgradnja devet novih dečjih igrališta, dimenzionalno prilagođenih prostorima na koja su postavljena.

Velika tipska dečja igrališta postavljena su na teritoriji mesnih zajednica Sremska Kamenica, Ledinci, Kać i Veternik. Ova igrališta sadrže kombinovanu kompoziciju (sa toboganom), ljuljašku, ljuljašku sa sedalicom za bebe i njihalicu. Teritorije mesnih zajednica Boško Buha, Vera Pavlović, Narodni heroji i Omladinski pokret postale su atraktivnije postavljanjem malih tipskih igrališta, koja se sastoje od četiri rekvizita: tobogan, ljuljaška, klackalica i njihalica. Na teritoriji MZ Bistrica, u neposrednoj blizini ŠOSO „Milan Petrović“, izgrađeno je inovativno dečje igralište za osobe sa invaliditetom. Ugovor za izgradnju dečjih igrališta, vredan 54.972.141,60 dinara, obuhvata i sadržaje sportsko-rekreativnog karaktera.

Prostor mesnih zajednica Liman, Boško Buha i Veternik obogaćen je multifunkcionalnom spravom – fitnes za mlade, koju može koristiti više osoba istovremeno. Na 10 mikrolokacija, odnosno na teritoriji mesnih zajednica Liman, Boško Buha, Vera Pavlović, 7. juli, Detelinara, Dunav, kao i u prigradskim naseljima Rumenka, Veternik, Futog i Begeč postavljeni su street njork out tereni. Ove terene čini fitnes multifunkcionalna kompozicija koja se sastoji od šipki, ručki za podizanje i dva rotirajuća elementa. Takođe, na svim terenima i igralištima postavljen je prateći urbani mobilijar, postavljene su klupe i korpe za otpatke. Zahvaljujući opremanju površina javne namene pod nazivom „Nova mesta“, u okviru projekta Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture, tokom februara 2022. godine izgrađena su četiri nova dečja igrališta u sledećim mesnim zajednicama: Gavrilo Princip, Klisa, Bukovac i Kisač, kao i jedna teretana na otvorenom na uglu ulica Simeona Piščevića i Branislava Borote, za šta je ukupno uloženo 4,5 miliona dinara.

Izgradnja dečjih igrališta i teretana na otvorenom, kao jedna od primarnih aktivnosti Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, ima za cilj da omogući funkcionalne i bezbedne prostore za igru najmlađih stanovnika Grada Novog Sada, a što je postignuto upotrebom kvalitetnih i dugotrajnih materijala proverenih na toksičnost i nepovoljne vremenske uslove. Rekviziti za dečju igru i sprave za vežbanje izabrani su i postavljeni u skladu sa evropskim standardima i važećim Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta. Savremenog su dizajna i podstiču kako fizički, tako i mentalni razvoj njihovih korisnika.

Sa ulaganjima u izgradnju novih igrališta nastavlja se i dalje. Programom za ovu godinu planirano je da se izdvoji 19 miliona dinara za nabavku i ugradnju opreme za postavku malih dečjih igrališta sa aplikacijama, lokacije će biti odabrane na osnovu pristiglih zahteva građana i mesnih zajednica, analizom terena i prevashodno prema kriterijumu brojnosti dece i nedostatka sadržaja ovog tipa.

– Pošto želimo da doprinesemo što kvalitetnijem detinjstvu naših mališana i uredimo što više prostora za njihovu bezbrižnu igru, ovim putem upućujemo apel svim građanima da čuvaju mesta za igru i razonodu dece, da rekvizite adekvatno koriste i da ih ne uništavaju, kako ne bi bila ugrožena bezbednost najmlađih Novosađana – poručuju iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

Izvor: Dnevnik
Foto: UGZI