Početna Gradske teme I ove nedelje besplatni pregledi u Domu zdravlja i KCV

I ove nedelje besplatni pregledi u Domu zdravlja i KCV

0

Akcija besplatnih preventivnih pregleda Ministarstva zdravlja Republike Srbije, pod nazivom “Otvorena vrata” biće nastavljena i ove nedelje, a u njoj će učestvovati Dom zdravlja “Novi Sad” i Klinički centar Vojvodine.

Novosađanke će u objektu Doma zdravlja na Limanu (Bulevar cara Lazara 77) u nedelju, 28. oktobra od 8 do 16 časova moći da urade mamografiju. Pravo na ovaj pregled imaju sve žene starije od 45 godina koje nikada nisu radile mamografski pregled grudi.

Budući da se očekuje veliki broj žena, a kako pacijentkinje ne bi dugo čekale pregled, bitno je da dođu i od 08:00 do 09:00 časova uzmu broj koji će odrediti u koliko sati imaju mamogrfaski pregled, navode u ovoj ustanovi.

Za ove preglede nije potrebna zdravstvena knjižica.

Klinički centar Vojvodine će u Poliklinici određivati laboratorijske analize krvi – lipidni status (holesterol i trigliceridi) i ultrazvučni pregledi abdomena.

Uzorkovanje krvi za navedene analize će se sprovesti u laboratoriji Poliklinike KCV, na I spratu u periodu od 8 do 10:30 časova.

Ultrazvuk abdomena građani mogu da urade takođe u zgradi Poliklinike KCV, na I spratu u periodu od 8-16 časova.

Iz KCV-a napominju da priprema za pregled podrazumeva laganu večeru dan uoči pregleda, a na sam dan pregleda pacijent ne treba da unosi hranu i tečnost. Redovnu terapiju pacijent može popiti sa malo vode.

Ukoliko pacijent poseduje raniju medicinsku ultrazvučnu dokumentaciju i nalaze prethodnih radioloških pregleda potrebno je da ponese sa sobom.

Obe zdravstvene ustanove apeluju da se na akciju odazovu oni građani koji ove preglede nisu sprovodili u prethodnom periodu, kao i oni koji nemaju zdravstveno osiguranje.

Izvor: Novisad.com
Foto: Ilustracija/Pixabay