Početna Gradske teme Ovo su najpopularnija imena u Novom Sadu

Ovo su najpopularnija imena u Novom Sadu

0

Novosađani su, kažu zvanični podaci, najčešće devojčicama davali imena poput Mila, Lana, Lena, Lenka, Dunja, Sofija, Nina, Anđela ili Nikolina, Elena, Nađa, a dečacima Vuk, Aleksandar, Ognjen, Marko, Pavle, Strahinja, Mihajlo, Stefan, Relja, Uroš, Dušan, Danilo i Viktor.

U poslednje dve godine novosadski roditelji nisu izbegavali neobična imena, pa su među nama danas i devojčice po imenu Idit, Metohija, Anisija, Stena, Drina, Vila, Dorka, Java Silvestra, Luna, Lola ili Kiša Srna. I kod dečaka je bilo onih imena na koja nismo navikli, pa će u školske klupe uskoro sesti i Janus, Masimo, Vukman, Dionis, Zalan, Komnen, Nimrod i Zador.

– U Novom Sadu u 2017. godini upisano je 7.509 novorođenih beba. Ove godine do kraja oktobra Novi Sad je bogatiji za 5.596 beba – kažu u kabinetu gradonačelnika.

Novosađani godinama unazad biraju kraća imena, a ona koja se najčešće ponavljaju jesu Jelena i Dragana, dok je, kako kažu u matičarksoj službi, ime za sva vremena svakako Milica, a kod dečaka Dušan.

Nisu retka ni nesvakidašnja imena poput Aleksija, Tesa, Lira, Viola, Aria i Zara, a muška su još i Matej i Noa.

– Dugo smo većali kako će se sin zvati. Raspitivali smo se kod prijatelja jer nismo želeli da bude često ime, a opet da bude pristojno. Nije to baš tako jednostavno, mada nisam o tome razmišljala sve dok se nije približavao termin za porođaj. Lakše je čini mi se ranije bilo, jer su bar kod nas u porodici, deci davali imena predaka, pa je unuk nosio ime svog dede i slično. Mi smo se premišljali između Đurađ i Ivan. Na kraju smo se odlučili za ime Đurađ – kaže Jelena P.

Roditelji kod matičara uglavnom dolaze sa već pripremljenim imenom. Porodični zakon kaže da matičari imaju mogućnost da odbiju želju roditelja ukoliko ime nije u skladu s moralnim ili tradicionalnim okvirima, ali takvih zahteva do sada u Novom Sadu nije bilo.

Što se tiče povezanosti imena beba sa domaćim političarima i javnim ličnostima, za sad nema podataka o tome da li u poslednje vreme ima više Aleksandara, Novaka ili manje Borisa, niti da li su se Slobodani i Jugoslavi “uzdigli iz pepela”. U vreme komunizma bilo je slučajeva u kojima su roditelji deci davali imena po nekadašnjem predsedniku ili nazivu države, ali toga više nema, pa je tako, priča se, bilo slučajeva da se dete zove Sfrjanka.

Prema podacima iz publikacije “Najčešća imena i prezimena u Srbiji” Republičkog zavoda za statistiku, najčešće žensko ime u Srbiji u proteklih deset godina je Milica, a zatim Anđela, pa Jovana, Ana, Teodora, Sara. Odmah iza njih su Marija, Katarina, Anastasija i Aleksandra. Osim Nikola, dečacima se daje ime Luka, Stefan, Marko, Lazar, Aleksandar i Aleksa, Nemanja, Jovan i Filip.

Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka najpopularnije žensko ime bilo je Jelena, dok su se muškarci sedamdesetih najčešće zvali Dejan, a osamdesetih Miloš.

Žene rođene pre 1940. godine najčešće su bile Radmile, a pedesetih i šezdesetih najviše je bilo Ljiljana i Snežana. Najčešće muško ime u Srbiji od pedesetih do 1970. godine bilo je Dragan, pokazali su uporedni popisi stanovništva Srbije.

U Beogradu živi najviše Aleksandara, u Novom Sadu ima najviše Milana. U Subotici je Ivan najčešće ime, a u Novom Pazaru najviše je muškaraca koji se zovu Edin.

Dragan je najčešće ime u Zrenjaninu, kao i u zapadnoj Srbiji, Valjevu, Kraljevu, Šumadiji, Boru, Nišu, Pirotu, Vranju, Požarevcu, Zaječaru.

Izvor: mojnovisad.com
Foto: Pixabay