Početna Gradske teme Ovog meseca kreće izgradnja vrtića na Klisi

Ovog meseca kreće izgradnja vrtića na Klisi

Izgradnja novog vrtića na Klisa, u Orahovoj ulici, trebalo bi da počne tokom ovog meseca, kažu iz Gradske uprave za obrazovanje. Površina objekta biće 2.620 kvadratnih metara, a u njemu će moći da boravi 244 mališana.

Vrtić će biti uređen novom opremom, u skladu sa savremenim standardima i zakonima za predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Ukupna vrednost projekta je 338.496.000 dinara i planirano je da bude realizovan tokom 2019. i 2020. godine.

Osim izgradnje vrtića na Klisi, dograđuje se vrtić u Starim Ledincima, za šta je izdvojeno 22.420.000 dinara, a nakon završetka radova u opremanje će biti uloženo dodatnih 3.600.000 dinara. Grad je obezbedio i oko 90.000.000 dinara za nadgradnju vrtića u još jednom prigradskom naselju, Kaću, a planirano je da se projekat realizuje tokom 2019. i 2020. godine. Za ovu godinu izdvojeno je 80.409.000 dinara, dok je za narednu predviđeno 9.691.000, od čega 3.599.000 dinara za opremanje objekta.

Po rečima rukovodioca javnih nabavki u PU “Radosno detinjstvo” Gorana Milića, kada je reč o objektu u Orahovoj ulici, bilo je zastoja oko papirologije, ali je sve to rešeno, potpisani su ugovori za izvođenje radova i za nadzor, a obezbeđena je i građevinska dozvola.

– U tom delu grada ima samo jedan vrtić te će sigurno doći do rasterećenja kapaciteta. Zgrada na Klisi biće velika te će moći da primi deset vaspitno-obrazovnih grupa mališana. Kada je reč o vrtićima u prigradskim naseljima, u Starim Ledincima su građevinski radovi u toku. Prva faza je završena, a očekujemo da sve bude okončano do kraja godine, te će objekat moći da primi dve ili tri grupe mališana više nego do sad, dok u Kaću radovi još nisu počeli, pošto čekamo izmenu Regulacionog plana grada – kazao je Milić.

Osim toga, u planu je rekonstrukcija i sanacija dva vrtića, i to u Ulici Svetozara Miletića – ukupna vrednost tog projekta je 82.300.000 dinara, i u Ulici Laze Kostića, za šta je iz gradske kase obezbeđeno 53.000.000.

Iz Gradske uprave za obrazovanje kažu da je u toku pribavljanje dokumenata potrebnih za izradu projektno-tehničke dokumenacije za dogradnju objekta vrtića “Lasta” na Čeneju. Vrtić će biti proširen za dve radne sobe, čime će se obezbediti uslovi za “Eko-vrtić”, odnosno vrtić u prirodi. Dogradnja čenejskog vrtića najvaljena je na ovogodišenjem Exit festivalu.

Ispod crte još 1.240 dece

Nakon konkursa PU wRadosno detinjstvow u aprilu, ispod crte za upis bilo je više od tri hiljade mališana, ali je sada, nakon proširenja kapaciteta taj broj upola manji – 1.240 njih.

– Zbog proširenja kapaciteta ove godine je manji broj dece koji su na listi čekanja, ali taj broj će se ipak povećavati jer roditelji donose nove prijave – kazala je Ružica Svorcan iz “Radosnog detinjstva” i dodala da ta predškolska ustanova sarađuje s osnivačem kako bi se stalno proširivao smeštajni kapacitet.

Ona je istakla da sa sremske strane grada, u Petrovaradinu i Sremskoj Kamenici, nema lista čekanja, dok je slobodnioh mesta ostalo na poludnevnom boravku.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay