Početna Gradske teme Oznaka E-twinning karlovačkoj Osnovnoj školi “23. oktobar”

Oznaka E-twinning karlovačkoj Osnovnoj školi “23. oktobar”

0

Karlovačka Osnovna škola „23. oktobar“, jedna od 20 iz Srbije i 2.139 u Evropi, nakon dvodelnog postupka prijave dobila je oznaku eTwinning škole i time se svrstala u red onih obrazovnih ustanova koje su prepoznate kao predvodnici u oblastima kao što su digitalna i dobra praksa bezbednosti na internetu (eSafety), inovativni i kreativni pristupi pedagogiji, podsticanje kontinuiranog profesionalnog razvoja zaposlenih, podsticanje prakse…

Po rečima učiteljice Irene Bijelić, jedne od sedam članova tima koji sa direktorkom Vesnom Čolić, radi na mnogobrojnim projektima sa partenerima širom Evrope, eTwinning je zajednica škola i predškolskih ustanova na starom kontinentu.

– To je platforma za učitelje, nastavnike, bibliotekare i druge zaposlene u školi, u nekoj od uključenih evropskih zemalja, za komunikaciju, saradnju, razvijanje projekata, i da se osećaju kao deo najuzbudljivije zajednice za učenje u Evropi i da budu njen deo – kaže Bijelićeva. – Sufinansira je Erazmus+, evropski program za obrazovanje, obuku, omladinu i sport. Naša škola je na ovom portalu registrovana od 2015. godine kada je počela i da realizuje projekte. Do sada je ostvarila 60 projekata, a ove godine je u toku realizacija 28. Najuspešnija godina je svakako 2020/2021. jer smo dobili za projekte 23 nacionalne oznake kvaliteta i 21 evropsku. Na taj način smo stekli jedan od uslova da konkurišemo da postanemo eTwinning škola.

Kako kaže učiteljica Bijelić, škole kojima je dodeljena oznaka imaće veću vidljivost na evropskom nivou i formiraće evropsku mrežu vodećih eTwinning škola koje će inspirisati budući razvoj eTwinning-a. Pored toga biće prepoznate kao predvodnici u oblasti digitalne prakse, prakse bezbednosti na internetu, inovativnih i kreativnih pristupa pedagogiji, podsticanja kontinuiranog profesionalnog usavršavanja zaposlenih i podsticanja saradničkih nastavnih praksi sa zaposlenima i učenicima. Zaposleni i direktori škola kojima je dodeljena oznaka biće pozvani da učestvuju u namenskim programima profesionalnog usavršavanja.

Ova oznaka jedno je u nizu priznanja koje je OŠ „23.oktobar“ dobila u poslednje vreme.

– Za učešće u projektima svakako treba naglasiti dobro razvijenu politiku škole, koja prati trendove u obrazovanju. Projekti su deo uspeha svake škole. Kod nas postoji više timova koji se bave projektima. Među njima su tim za projekte, Eko-tim koji je svojim projektima doneo i titulu Eko-škole pre nekoliko godina i još uvek tu titulu odlično brani, te eTwinning-tim koji je sad obezbedio ovu titulu. Svako iz svoje oblasti donosi priznanja – zaključuje Irena Bijelić. Škola će oznaku nositi dve godine, a posle toga mora ponovo da konkuriše. Dokaz da je nosilac priznanja jeste zastava koja treba da visi u holu škole.

Izvor: Dnevnik
Foto: Wikipedia