Početna Gradske teme Novi Sad dobija međunarodni aerodrom

Novi Sad dobija međunarodni aerodrom

0

Novi Sad dobija potpuno novu vazdušnu luku, a novi beogradski aerodrom gradiće se kod Dobanovaca.

Naime, prema Prostornom planu Srbije od 2021. do 2035. godine, koju je objavilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, naša zemlja dobiće dva nova međunarodna aerodroma – jedan kod Dobanovaca, a drugi kod Novog Sada, piše Ekapija.

Kako se navodi, usled prostornog ograničenja na postojećoj lokaciji aerodroma u Beogradu, predviđena je nova lokacija na 10 kilometara zapadno od Aerodroma „Nikola Tesla“, 24 kilometara od Beograda u neposrednoj blizini auto-puta E70 na potezu Grmovac – Dobanovci – Deč. Kompleks bi trebalo da bude površine oko 1.100 hektara, sa tri poletno-sletne staze, dva putnička terminala, dva robna terminala, logističkom i slobodnom carinskom zonom, modernom navigacionom opremom i sistemom svetlosnog obeležavanja i Kodnom oznakom aerodroma 4F.

Postojeći kompleks aerodroma Nikola Tesla u Surčinu dobiće nove saobraćajne i infrastrukturne objekte, a u planu je i rekonstrukcija i dogradnja postojećih objekata.

15 kilometara od Novog Sada

Kada je reč o Novom Sadu, gradnja je planirana na lokaciji koja se nalazi na oko 15 kilometara jugoistočno od grada, u neposrednoj blizini auto-puta A1, na potezu Kovilj – Šajkaš – Budisava, sa obuhvatom od oko 300 hektara i kodnom oznakom aerodroma 4E.

Neposredna blizina pruge predstavlja perspektivu za razvoj robnog, multimodalnog transporta, navedeno je u dokumentaciji, prenosi Ekapija.

Izvor: Ekapija
Foto: Pixabay