Početna Gradske teme Ozvaničen početak primene sistema Pametne kuće u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj”

Ozvaničen početak primene sistema Pametne kuće u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj”

gimnazija

Predsednik Pokrajinske vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić sa saradnicima, ozvaničio je danas početak rada sistema Pametne kuće u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu.

Predsednik Pokrajinske vlade zajedno sa pokrajinskim sekretarom za energetiku i mineralne sirovine Nenadom Stankovićem i direktorkom VIP fonda Natašom Pavićević Bajić i direktorom Gimnazije Radomirom Stojkovićem, prisustvovao je prvom delu pilot časa po konceptu Pametne kuće, namenjenog učenicima matematičkog usmerenja, koji pohađaju bilingvalnu nastavu. U kombinaciji sa internetom, interaktivne table koje se sada koriste za edukciju ovih mališana, pretvaraju se u elektronski udzbenik. Nastavnu jedinicu moguće je potkrepiti tekstom sa relevantnog sajta ili drugi birani način putem interneta, a zadatak se istog časa prenosi se na tablet računare učenika, što omogućava da se lako ostvaruje interdisciplinarnost u nastavi.


Predsednik Pajtić je istakao da je ovo prva škola u Srbiji u kojoj su od danas uspostavljene informaciono komunikacione tehnologije. Predsednik Pokrajinske vlade je naveo da ovako nešto za sada ne postoji ni u Hrvatskoj, ni u Sloveniji, niti u drugim zemljama u okruženju.

„Sistem elektroenergetskih, signalnih i telekomunikacionih instalacija po principu Pametne kuće, koji je preuzet i koristiće se od danas u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ nalik je sistemu koji se postoji u Londonu, i u nekim drugim gradovima zapadne Evrope. Postoji 16 pametnih tabli, koje su uvezane i koje imaju pristup u 60.000 edukativnih baza sveta. Deca u ovoj Gimnaziji imaju priliku da se obrazuju kako to priliči 21. veku i to u najrazvijenijim obrazovnim ustanovama. Sistem koji smo upostavili i koji je Pokrajinska vlada finansirala sa 22 miliona dinara, uključuje program energetske efikasnosti, te mogućnost da se gradivo usvaja za trećinu vremena brže nego što je to bilo do sada, podrazumeva i mnogo viši stepen bezbednosti. Ovaj način edukacije i povezivanja sada znači da je Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu jedan sistem Pametne kuće, gde su časovnici povezani sa satelitima, a nastavne učionice povezane sa nastavnim bazama širom celog sveta, i gde đaci od sada zajedno sa profesorima imaju zaista priliku da veoma brzo i efikasno budu integrisani u evropski i svetski obrazovni sistem. Ovo će im omogućiti da budu u komparativnoj prednosti ne samo u odnosu na svoje vršnjake iz okolnih zemalja, nego i na vršnjake iz mnogo bogatijih zemalja nego što je naša.

Direktor Gimnazije „Jovan Jovanović“ Radomir Stojković istakao je da ideja da se ova škola digne na ovakav standard proizilazi iz činjenice da kvalitet đaka koji je pohađaju, diktiraju i potrebe nove škole.
„Ovo je nesumnjivo vek informatike, vek inžinjera i digitalne komunikacije. Naša želja je bila da ne radimo pojedinačna rešenja za svaku učionicu, već da u čitavoj školi imamo sistem. Tako da iamo računarsku mrežu, internet mrežu i informaciono komunikacione instalacije koje pokrivaju celu školu, koja je sada deo informacionog globalnog sveta.“