Početna Politika Branislav Bogaroški predstavio kikindskim paorima ovogodišnje konkurse i mere Pokrajinskog sekretarijata za...

Branislav Bogaroški predstavio kikindskim paorima ovogodišnje konkurse i mere Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu

0

Branislav Bogaroski

Poljoprivrednicima u opštini Kikinda, predstavljeni su ovogodišnji konkursi i mere Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, te veoma povoljni uslovi za zajmove pokrajinskih fondova. Ovogodišnji budzet Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu iznosi 7 milijardi dinara, od kojih je blizu jedna milijarda namenjena registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Resorni pokrajinski sekretar Branislav Bogaroški istakao je da je pokrajinski budzet za poljoprivredu ove godine veći od prošlogodišnjeg za gotovo 200 miliona dinara, što nije dovoljno da se anulira šteta koja je učinjena izmenama Zakona o podsticajima u poljoprivredi.

„Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu nastoji da pomogne vojvođanskim poljoprivrednicima, i zbog toga smo odlučili da se krajem januara i tokom februara meseca, stavimo na raspolaganje našim Vojovipoljoprivrednicima i udruženjima u lokalnim samoupravama širom Vojvodine, i da im predstavimo konkurse i mere planirane za ovu budzetsku godinu“, rekao je Branislav Bogaroški

Bogaroški je dodao da su mere prvo predstavljene u opštini Kikinda, jer paori iz te opštine nisu uopšte, ili su u zanemarljivom procentu, povlačili sredstva koja su im dostupna preko konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

Prema rečima Branislava Bogaroškog, jedan od glavnih razloga za to što poljoprivrednici ne učestvuju na konkursima, jeste nedovoljna informisanost, zbog čega će i biti organizovani sastanci sa poljoprivrednicima u opštinama širom pokrajine. On je najavio i da će 3. februara u Skupštini Vojvodine, biti organizovan sastanak na kom će biti predstavljeni konkursi namenjeni lokalnim samoupravama.

Bogaroški je još dodao da resorni sekretarijat nastoji da mere koje sprovodi budu predvidive, kako bi poljoprivrednici imali izvesnu sigurnost u investiranju. Prema njegovim rečima, značajna novina je to što će se u narednih nekoliko nedelja uskladiti sistem podrške poljoprivredi između Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i pokrajinskih fondova: Razvojnog fonda Vojvodine, Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede i Garancijskog fonda.

„Na taj način nastojimo da omogućimo poljoprivrednicima da u jednoj godini sebi obezbede i povoljne kredite sa veoma niskim kamatnim stopama i bespovratna sredstva od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu“, kazao je Bogaroški i najavio da će svi konkursi Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu biti raspisani 1. marta, te da će najveći broj biti otvoren do kraja septembra.