Početna Gradske teme Pala prosečna plata Novosađana u februaru

Pala prosečna plata Novosađana u februaru

Prosečna zarada Novosađana u februaru iznosila je 52.305 dinara bez poreza i doprinosa, odnosno 72.423 dinara bruto, pokazuju novi rezultati Republičkog zavoda za statistiku.

Ovo je pad prosečnih zarada u odnosu na januar za nekoliko hiljada dinara. Naime, u januaru je bruto plata bila 75.996 dinara, dok je neto zarada iznosila 54.867 dinara.

Podsetimo, ovo su plate obrađene po novoj metodologiji Republičkog zavoda za statistiku, na osnovu podataka koje dostavlja Poreska uprava.

Obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i zarade onih mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Inače, prosečna neto zarada u Vojvodini za februar bila je 45.213 dinara, a bruto zarada 62.452 dinara. Najmanje zarade imali su građani Bača – 36.476 dinara bez poreza i doprinosa, odnosno 50.026 bruto.

Kada je reč o nivou države, građani koji su u radnom odnosu zarađivali su u januaru u proseku 48.102 dinara, dok su građani zaposleni van radnog odnosa zarađivali značajnije manje – 31.669 dinara.

Zarade građana zaposlenih u preduzećima su u proseku 55.381 dinara, dok su zaposleni kod preduzetnika i paušalci zarađivali u januaru svega 26.525 dinara.

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay