Početna Gradske teme Panaotović: Uvesti porez na kič i šund

Panaotović: Uvesti porez na kič i šund

bojan-panaotovic-tv-as-prozor-u-svet-1

Direktor Kulturnog centra Novog Sada, Bojan Panaotović, u otvorenom pismu zatražio je od Ministarstva kulture i drugih nadležnih organa da se uvede porez na kič i šund.

parovi1

Pismo vam prenosimo u celosti:

“Polazeći od činjenice da je medijsko polje u nas, (a nažalost) i u većem delu sveta, kontaminirano nasiljem, prostaklukom, vulgarnošću i kičem, a gde centralno mesto zauzimaju različite forme takozvanih rijaliti programa, predlažem nadležnim državnim organima (prevashodno Ministarstvu kulture) sprovođenje konkretnih mera koje bi mogle da doprinesu da se medijsko klatno pomeri ka uljudnosti, kulturi i mentalnom zdravlju. Prva izvodljiva i optimalna mera koja se može preduzeti jeste drastično oporezivanje štetnih medijskih sadržaja u kojima dominiraju tzv. rijaliti programi. Ako država uvodi posebne akcize na duvan i alkohol imajući u vidu da se radi o proizvodima štetnim po zdravlje čoveka, onda ne bi trebalo da postoje prepreke za uvođenje sličnih nameta na proizvode koji belodano kontaminiraju duh i utiču negativno na mentalno zdravlje ljudi, a posebno mladih generacija. Prikupljena, po relevantnim procenama, milionska sredstva mogla bi se usmeriti u podršku mladim umetnicima i kulturno-umetničkim društvima, kao i za stipendiranje talentovanih naučnika koji osvajaju svetske nagrade, ali planiraju selidbu iz Srbije zbog nepovoljnih materijalnih prilika. Davanjem respektabilne materijalne podrške nadarenim naučnicima i umetnicima sprečili bismo najdramatičniji i najopasniji deo procesa odliva mozgova, a to je odliv najvrednijih i najdarovitijih.

Jadna je civilizacija u kojoj većina mladih ljudi zna sve o Kim Kardašijan, a ne zna ništa ili zna veoma malo o Orvelu, Pitagori ili Hegelu. Nesrećno je društvo u kom većina mladih zna sve o Maci Diskreciji, a ne zna ništa ili zna veoma malo o Njegošu, Crnjanskom i Kišu. Na institucijama države je vanredno važan zadatak da na mestu uzora mladih naraštaja ne budu starlete i kič pevači već vrhunski naučnici, umetnici, sportisti…

Osim oporezivanja kič proizvoda koji zagađuju medijski prostor i kvare duh, predlažem aktivno delovanje države na afirmaciji autentične kulture i umetnosti, kao i kulture svakodnevnog življenja i to prevashodno putem javnih servisa koji se ne smeju takmičiti sa privatnim stanicama u gledanosti, već moraju biti nosilac procesa kulturnog uzdizanja građana. Kroz konkretne i gledljive medijske akcije, vratimo mlade u biblioteke, razvijmo im ljubav prema dobroj knjizi, filmu, slikarstvu i pozorištu. To ne košta mnogo ili je gotovo besplatno, a daleko je važnije od raznih događaja koji ištu milione, a imaju slab odjek u narodu.

Podsećam elitu da uređena medijska scena u kojoj centralno mesto ne zauzimaju pajaci, prostitutke i klošari, već zdrav kulturno-medijski sadržaj na kojem odrastaju mladi, predstavlja osnovne pretpostavke za bilo kakav društveni napredak.

Pozivam sve intelektualce i javne delatnike bez obzira na polnu, versku, političku, rasnu ili nacionalnu pripadnost, da podrže ovaj apel i daju konkretne predloge koje isti sadrži.”

Ovaj apel su do sada podržali Apel su do sada podržali dr Dragana Ćorić, doktorka nauka i predsednica udruženja “Roditelj”, dr Dragan Petrović, viši naučni saradnik, Ruža Helac, književnica i novinarka, Milovan Balaban, istoričar i politički analitičar, Tomislav Kresović, publicista i politički analitičar i Đorđe Vukmirović, novinar i publicista.

Autor i foto: 021.rs