Početna Gradske teme Pandemija ne sprečava kažnjavanje: Nov način saslušanja okrivljenih u novosadskom sudu

Pandemija ne sprečava kažnjavanje: Nov način saslušanja okrivljenih u novosadskom sudu

0

Epidemija virusom korona uticala je na rad brojnih institucija, međutim srpsko pravosuđe uvodi novi sistem saslušavanja osumnjičenih, za koji se očekuje da omogući efikasnije procesuiranje onih koji krše mere samoizolacije.

Kako bi se izbegao fizički kontakt sudija, tužilaca i advokata sa osobama koje su prekršile samoizolaciju, a potencijalno su prenosioci virusa korona, sudovi u Srbiji u narednom periodu obezbediće posebne prostorije gde će obavljati saslušanja.

A kako će to izgledati, pokazuje primer Osnovnog suda u Novom Sadu, koji već nekoliko dana na ovaj način kod sudije privodi osumnjičene.

“Osobe koje su prekršile izolaciju dovodi policija u sud, nakon čega se one smeštaju u posebnu prostoriju u sudu. Tamo se nalazi računar sa kamerom. U drugoj prostoriji su smešteni sudija, tužilac i branilac osumnjičenog koji putem video linka saslušavaju”, kaže za “Blic” Jelena Ostojin, portparolka Višeg suda u Novom Sadu.

Kako navodi, njene kolege su na ovaj način već saslušale više od 10 osoba.

Da će ovakav vid saslušavanja početi i u drugim sudovima da se primenjuje potvrdili su i u beogradskim osnovnim sudovima, gde je kako kažu, u toku instalacija pomenutog video linka.

Izvor: Blic
Foto: Pixabay