Početna Gradske teme Pčelari u panici: Med će poskupeti, za to je kriva suša

Pčelari u panici: Med će poskupeti, za to je kriva suša

0

Promenljivo vreme i velike temperaturne oscilacije dovele su do toga da ove godine u pčelinjacima bude manje meda. Pčelari tvrde da iz godine u godinu trpe sve manje dobiti, a ovu godinu opisiju kao najgoru od kada se bave ovom delatnošću.

KONSTANTAN PAD

Kako keže pčelar Vinko Vučković, jedina sreća je što med standardno drži visoku cenu, pa se u prodaji na malo, za jednu teglu može dobiti od 700 do 1.000 dinara u zavisnosti od vrste.

Više od 26 godina se bavim pčelarstvom i mogu da tvrdim dominantnu tendenciju pada. Mislim da se godina kao 2015. više neće ponoviti. To je bila izuzetna godina za pčelare. Od tada pa do danas, svedok sam sve lošijih rezultata – kaže Vinko.

VELIKA KONKURENCIJA

Prvi bitan faktor za nezadovoljstvo pčelara jeste što su poslednjih godina leta sve toplija, te maksimalne temperature dostignu i četrdeset i neki podeok. Toliko visoke temperature ne odgovara pčelama, pa su i prinosi manji. Takođe, kako Vinko dodaje, od svega nekoliko gazdinstava koja su se u prošlosti bavila ovom poljoprivrednom delatnošću, danas ih ima sve više. Udruženje pčelara Novog Sada “Jovan Živanović” broji više od 150 registrovanih pčelara.

Subvencije države nam znače, ali su nedovoljne. Dok sa jedne strane mi dobijamo doprinose, sa druge se izdvajaju sredstva za pomor insekata. Jedno anulira drugo – ističe pčelar Đorđe Mrkić.

POSKUPLJENJE

Ukoliko se pitate kako odabrati pravi med, Mrkić navodi dva bitna načina.

Nije lako ustanoviti kvalitet meda. Najpouzdaniji način je da ga odnesete u laboratoriju i tačno utvrdite, a drugi je da se bavite pčelarstvom ili poznajete pčelara – navodi ovaj pčelar.
Inače, kilogram livadskog meda 2020. kretao se oko 800 dinara, isto tako bila je i lipa, a sada je 900, dok su bagrem pojedini prodavali za 1.000, a neki po prošlogodišnjoj ceni od 900 dinara. Ove godine, kako pčelari tvrde, očekuje se prinos do 20 posto manji od proseka.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay