Početna Gradske teme Pet raskrsnica dobija semafore do kraja ove godine

Pet raskrsnica dobija semafore do kraja ove godine

0

Četiri raskrsnice u Novom Sadu i jedna u Petrovaradinu do kraja ove godine dobiće semafore.

Radi se o uglu Bulevara Evrope i Ulice Teodora Pavlovića, Novosadskog sajma i Mičurinove, Novosadskog sajma i Bore Prodanovića, Jovan Hranilovića i Bulevara Jaše Tomića, kao i Preradovićeve i Marina Držića u Petrovaradinu.

Tendere za postavljanje semafora je sprovela Uprava za građevinsko zemljište i investicije, s tim da se postavljanje semafora na uglu Jovana Hranilovića i Bulevara Jaše Tomića radi u sklopu komunalnog uređenja i izgradnje pristupnih saobraćajnica za novi prodajni objekat Lidla.

Svi semafori se postavljaju kako bi se povećala bezbednost na tim lokacijama, tj. kako bi pešaci i biciklisti lakše i sigurnije mogli da pređu ulicu.

Radove na svim pomenutim lokacijama izvešće firma “Invest-inženjering”, uglavnom sa podizvođačem “AB & CO geosystems”.

Gradnja semafora na uglu Bulevara Evrope i Teodora Pavlovića će koštati više od 7,2 miliona dinara sa PDV-om, na uglu Preradovićeve i Marina Držića oko pet miliona dinara sa PDV-om, a dva semafora u Novosadskog sajma na uglu sa Mičurinovom, odnosno u Bore Prodanovića nešto više od 13,5 miliona dinara sa PDV-om. Tačna cena gradnje semafora na uglu Bulevara Jaše Tomića i Jovana Hranilovića nije poznata jer je u pitanju deo radova kod novog objekta Lidla i “Invest-inžinjerig” tu radi kao podizvođač “Put-investa”. Radovi kod Lidla koštaju više od 87,4 miliona dinara sa PDV-om, a za semafor je predviđeno 9,8 odsto tih troškova što grubom računicom iznosti oko sedam do osam miliona dinara sa PDV-om.

Svih pet raskrsnica će dobiti savremene semafore sa brojčanim displejom koji pokazuje koliko je vremena ostalo da se uključi zeleno svetlo za pešake, sa zvučnim signalom za slepe i slabovide, što je postala standardna oprema poslednjih godina. Takođe, na uglu Bulevara Evrope i Teodora Pavlovića će biti i uređaj za brojanje vozila i biciklista koji će biti povezan sa Centrom za automatasko upravljanje saobraćajem, čime će biti dostupni aktuelni podaci o prometu na toj lokaciji.

Rok je izvođenje svih radova je četiri, odnosno pet meseci na Bulevaru Jaše Tomića.

Kažimo i da je ove godine od planiranih semafora već postavljen semafor na uglu Bulevara kralja Petra I i Paje Markovića Adamova i sada se čeka na njegovu probu i potom početak rada.

Izvor: 021
Foto: Pixabay