Početna Gradske teme Petnaest mera koje Srbija treba da preduzme da bi spremno dočekala novu...

Petnaest mera koje Srbija treba da preduzme da bi spremno dočekala novu epidemiju

Konsultant Unicefa i Svetske banke, predsednik Udruženja za javno zdravlje Srbije, Dragoslav Popović, predložio je, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, 15 mera koje bi u Srbiji trebalo da budu preduzete da zdravstveni sistem spremno dočeka eventualno ponavljanje epidemije virusa korona.

– Epidemija se stavlja pod kontrolu jednostavnim merama prevencije, preciznije, odgovornom reakcijom ogromne većine građana Srbije na izazov pandemije. Virus razotkriva slabe tačke zdravstvenog sektora, ali i ukazuje na pravce kojima treba delovati – naveo je Popović u autorskom tekstu u “Nedeljniku”.

Kako je istakao, čim se virus korona povuče, “neophodno je da se uradi pedantna i tačna evaluacija svih preduzetih mera i izvuku pouke za sledeću priliku, koja nam se – da zlo ne čuje – može pružiti već krajem jeseni”.

On je predložio uspostavljanje procedura “prvog kontakta potencijalno zaraženog” sa zdravstvenim radnikom/ustanovom (telefonski, onlajn, fizički), kao i procedura za prijem, pregled i zbrinjavanje potencijalno zaraženih pacijenata, ali i informisanje građana šta i kako raditi, koja su im prava i obaveze.

Među važnim merama je održavanje nesmetanog pristupa zdravstvenim ustanovama svim ostalim, nezaraženim pacijentima, radi nastavka lečenja ili obavljanje vakcinacije koja ne sme da se prekine u pandemijskom periodu, zatim širenje mreže “intenzivne nege”, koja uključuje transport, tehnologiju, a pre svega, kadar obučen za pružanje pune podrške životno ugroženim pacijentima.

Predlog Popovića je i da se utvrde način i uslovi za organizovanje smeštaja i nege lakših slučajeva bolesti, u mestu stanovanja ili bliže tom mestu, da se uvede novi način i tehnologija za testiranje pacijenata i diseminaciju rezultata, uspostavljanje lanca verifikovanih laboratorija uz pomoć i integraciju privatnog sektora.

Založio se i za uspostavljanje akreditovanih treninga i programa reedukacije zdravstvenog kadra sa biroa i priprema plana za njihovo brzo raspoređivanje u zdravstvene i druge ustanove, zatim usvajanje procedura, obezbeđivanje zaštitne opreme i nadzora nad sprovođenjem mera zaštite zdravstvenog kadra, ostalog osoblja i pacijenata od infekcije (ne samo za vreme pandemije).

Popovićeva preporuka je uspostavljanje sistema upravljanja otpadom i infektivnim materijalom (od maski i rukavica koje svi koriste, do zaštitnog materijala korišćenog u laboratorijama ili intenzivnoj nezi), ali i mera za obezbeđivanje zaštite zdravlja, zdravstvenog osoblja u direktnom kontaktu sa zarazom, uključujući mentalno zdravlje.

Po njegovoj proceni, neophodni su plan i mehanizam za urgentnu nabavku neophodnih tehnologija, lekova i vakcina za slučaj pandemije, kao i budžet po svim fazama odbrane od pandemije (uključujući za prekovremeni rad osoblja), kao i određivanje procedura za nesmetanu i brzu raspodelu finasijskih sredstava.

Među preporukama je uklanjanje svih zakonskih, proceduralnih i fizičkih barijera zdravstvenim službama za sve zaražene osobe koji se nađu u Srbiji (neosigurani, građani drugih država, migranti, osobe na izdržavanju zatvorskih kazni), zatim utvrđivanje mera za koordinaciju i optimizaciju socijalne podrške obolelima i licima u izolaciji, te njihovim porodicama da bi se smanjilo finansijsko opterećenje porodica bolešću.

Popović smatra i da je neophodno da se definiše uloga, izradi procedura za koordinaciju sa drugim sektorima (obrazovanje, IT, transport, finansije, vojska, bezbednost, nauka), uspostave kapaciteti zdravstvenog sektora za odnose sa medijima, te komunikaciju, koja uključuje informacije, mere i sredstva za promociju novih ponašanja, pogotovo rizičnih grupa, kao i osoba u izolaciji.

– Bez adekvatnog pristupa javnosti može izostati društvena podrška merama protiv pandemije, pa je stoga ovaj segment esencijalan, i u najmanju ruku podjednako važan kao borba koju herojski vode zdravstveni radnici za spas života i izlečenje obolelih – ukazao je Popović.

Preduslov za taj plan je, kako je ocenio, da postoje jasne zakonske procedure za uvođenje vanredne situacije zbog ugrožavanja javnog/narodnog zdravlja, liderstvo Ministarstva zdravlja tokom krize, te jaki instituti i zavodi za javno zdravlje širom Srbije, sa Institutom “Batut” na čelu, kao i puna i iskrena saradnja sa ostalim sektorima, civilnim društvom, medijima i svakim odraslim građaninom Srbije.

– Razume se, ovaj plan mora da dobije punu političku, zakonsku i finansijsku podršku – naveo je Popović za “Nedeljnik”.

Izvor: 021/Beta/Nedeljnik
Foto: Ilustracija/Pexels