Početna Gradske teme Petovalentnih vakcina ima samo za 400 dece u Novom Sadu

Petovalentnih vakcina ima samo za 400 dece u Novom Sadu

vakcinacija

Petovalentnih vakcina, koje su od skora zakonski obavezne za svu decu, ima samo za 400 novosadskih mališana, a nadležni ne znaju kada će stići novi kontigent vakcine i mole roditelje za razumevanje.
Domovi zdravlja i vakcinalni punktovi, kojih u Novom Sadu ima 19, juče su dobili Pravilnik o imunizaciji, a tek jutros metodološko uputstvo kako raspoložive vakcine treba da se daju.
Institut za javno zdravlje Vojvodine, kao distributer ovih vakcina, nalaže da se prvo vakcinišu deca rođena posle 1. novembra 2014, ona koja još nisu započela vakcinaciju, kao i ona koja su već vakcinisana Pentaksimom, onako kako se budu pojavljivala u pedijatrijskim vakcinalnim punktovima. Samo deca koja su započela imunizaciju DTP vakcinom, nemaju pravo na imunizaciju petovalentnom vakcinom, objasnila je Branislava Stanimirov, načelnica službe za zdravstvenu zaštitu dece.
“Apelujem na roditelje da se ne pojavljuju stihijski u domovima zdravlja, jer se tako pravi još veća pometnja i zabuna. Roditelji treba prvo da pozovu svog izabranog pedijatra i da se sa njim dogovore kad će biti pregled deteta, da bi se videlo u kakvom je dete zdravstvenom stanju, da bi se zatim izvršila vakcinacija shodno raspoloživim dozama i terminima”, rekla je Stanimirov.
Međutim, vakcinalni punktovi u Novom Sadu trenutno raspolažu sa samo 400 doza Pentasima. Kada se na to dodaju još i deca koja bi trebalo da dobiju drugu, treću ili revakcinu, a koja su pre ovog pravilnika započela vakcinaciju i vakcine plaćali iz svojih prihoda, ispada da sve ukupno te dece ima oko 2.000. Nadležni iz Doma zdravlja ne znaju kada će doći nov kontigent vakcina.

stanimirov_DZ

“Kao deo menadžmenta ove ustanove, osećam odgovornost prema roditeljima, zaposlenima i svim kolegama koji su u istoj situaciji, a to su sve kolege iz Domova zdravlja u Srbiji i želim da ih zaštitim od nemilih događaja, koji se već dešavaju na temu vakcinacije dece i dalje nestašice petovalentnih vakcina”, istakla je Stanimirov i objasnila da zdravstveni sistem funkcioniše po određenim pravilima i hijerarhiji koja se mora poštovati zbog čega nema potrebe za napadima na medicinsko osoblje.
“Vakcinisaćemo decu dokle god imamo raspoloživih vakcina. Ukoliko dođe do diskontinuiteta u isporuci i ako dođe do nestašice, roditelji će ponovo morati da iz svojih prihoda plaćaju vakcine, ukoliko žele da im se dete vakciniše. Međutim, jako je važno istaći da se sa vakcinom ne može zakasniti, stoga ne treba nigde žuriti”, kaže ona.

Pravilnik o vakcinaciji nalaže da vakcinacija počinje sa navršenih dva meseca života i da se završava do šestog meseca ili godinu dana života. To znači da razmak između dve vakcinacije sme da bude veći od šest nedelja. Stručnjaci ističu da je bolje da razmak između dve doze bude što veći, samo je važno da ne bude manji od predviđenog, jer “što je veći razmak između dve doze vakcine, tim je bolji imunološki odgovor deteta”, objasnila je Stanimirov.

Autor i foto: 021.rs