Početna Gradske teme Petrovaradinska tvrđava dobija novo ruho

Petrovaradinska tvrđava dobija novo ruho

Radovi na obnavljanju puteva, fasada i krovova u delovima Petrovaradinske tvrđave su u toku, a osim aktuelne rekonstrukcije podgrađa, privodi se kraju i uređenje opservatorije i male stražare. Turisti iz celog sveta, koji ove godine posete podgrađe, Petrovaradinsku tvrđavu i “Exit”, imaće priliku da vide novo ruho ulica i objekata na tim lokacijama.

Po projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, Opservatorija koja se nalazi na prilazu Hornverku, kao i Mala stražara, biće obnovljene do jula, a radovi na ostalim objektima, planirani su za naredne godine.

– To su vojni objekti, stražare, prijavnice gde je bila stacionirana straža na Petrovaradinskoj tvrđavi tokom 18. i 19. veka i takva imamo tri objekta: jedan u Honverku, jedan na Kolskom putu koji je najvidljiviji i ova Mala stražara koja je pored komunikacione kapije levo prema Honverku je bila u relativno lošem stanju, taj objekat je dodeljen društvu za očuvanje nebeskih tela. Mi smo imali gotov projekat i to se odlično složilo – kaže Siniša Jokić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada.

Osim što je kulturno-istorijski spomenik od nacionalne važnosti i jedan od simbola Novog Sada, Petrovaradinska tvrđava godinama je i omiljena destinacija turistima iz celog sveta, posebno u vreme trajanja festivala, zbog čega je deo sredstava za rekonstrukciju stigao upravo od “Exit fondacije”.

– Opredelili smo se za faznu strategiju jer smo uvideli da svaki širi zahvat zahteva sistemski pristup, te će se u narednom periodu “Exit fondacija”, zajedno sa partnerima, fokusirati na obnovu Petrovaradinske tvrđave segment po segment, kao i na stvaranje malih urbanih džepova na tvrđavi – ističe kaže Siniša Jokić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada.

Projekat rekonstrukcije tvrđave po delovima, saniranje krovova, puteva i fasada, pored Zavoda za zaštitu spomenika kulture i “Exit fondacije”, podržali su i Grad Novi Sad i kompanija NIS, a dugoročni cilj je kompletna obnova Petrovaradinske tvrđave.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay