Početna Gradske teme “Pirati za plastiku” pokazaće deci u Novom Sadu kako čuvati reke i...

“Pirati za plastiku” pokazaće deci u Novom Sadu kako čuvati reke i pametno reciklirati otpad iz reke

0

“Tisa Ekspedicija” dolazi u Novi Sad sa ciljem da deci, mladima i svima kojima je stalo do zaštite životne sredine pokaže načine prevencije stvaranja mikroplastike i mogućnost ponovne upotrebe plastičnog otpada iz reka.

Tisa Ekspedicija” i “Laboratorija plastičnih pirata” biće otvoreni za javnost 15. i 16. oktobra, u Novom Sadu, u Jedriličarskom klubu Vojvodina, pored Čarde Jedro, na Dunavu.

Pirati za plastiku”, kako se nazivaju učesnici ovog projekta, išli su celim tokom Tise od 23. jula i sakupljali plastiku iz reke i priobalja. Njihove aktivnosti rezultirale su pozitivnim uticajem na Ukrajinu, kao i ostale zemlje sliva: Rumuniju Mađarsku, Slovačku i Srbiju.

– Za plastiku imaju svoju laboratoriju koju će doneti u Novi Sad, kod Jedriličarskog kluba Vojvodine, koja je namenjena deci školskog uzrasta. Imaće priliku da vide šta može da se napravi od otpadne plastike. Oni će doneti svoju drobilicu za plastiku koja će se topiti i potom stavljati u kalupe – rekao je Miodrag Živančev sa Fakulteta tehničkih nauka.

Deca će praviti hemijske, lenjire i karabinjere sa volonterima i članovima ekspedicije, a predmete koje naprave moći će da ponesu sa sobom.

Događaj organizuju Filmjungle.eu iz Mađarske i Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine Fakulteta tehničkih nauka, u okviru Interreg međunarodnog projekta Tid(y)Up podržanog od strane EU.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay