Početna Gradske teme Plakati protiv ubijanja životinja na autobuskim stajalištima u Novom Sadu

Plakati protiv ubijanja životinja na autobuskim stajalištima u Novom Sadu

Plakati Udruženja građana “Novi Sad Animal Save” postavljeni su na autobuskim stanicama po Novom Sadu.

Kako navode u ovom udruženju, koje je ogranak internacionalne mreže Save Movement, plakati, koji su prvi put postavljeni u Novom Sadu i Srbiji, pozivaju na human odnos prema svim životinjama, kao osećajnim bićima.

Plakati su postavljeni na tri lokacije u gradu, u ulici Žarka Zrenjanina, Stražilovskoj i na Bulevaru oslobođenja, na uglu sa ulicom Maksima Gorkog. U aprilu i maju biće postavljeni na još tri prometne lokacije.

“Ovim putem želimo da skrenemo pažnju na globalne konzumerističke trendove korišćenja etički nepodobnih prozvoda koji pritom i narušavaju zdravlje cele planete. Više od 60 milijardi kopnenih životinja godišnje se ubije zbog trgovine njihovim mesom. Svesna bića se drže zatvorena i izlažu svakodnevnoj patnji da bi se brutalno usmrtila zarad proizvodnje mesnih prerađevina. Njihovo meso puno pesticida, antibiotika, hormona stresa i genetski modifikovanih sastojaka, pakuju se u šarenu ambalažu i nude kao hrana. Pritom se od javnosti skriva dokazana činjenica da ljudi mogu da žive bez proizvoda životinjskog porekla i da su na biljnoj ishrani vitalniji, manje bolesni i dugovečniji. Takođe, svako ko pređe na biljnu ishranu za svog života spasi više od 10.000 životinja”, navode u ovoj organizaciji.

Cilj akcije postavljanja plakata je podizanje svesti građana o važnosti veganske i etički podobne ishrane koja isključuje svaki oblik nasilja, ali i ukazivanje na mogućnost jednakog tretmana svih životinja.

“Aktivisti ujedno žele da ukažu i na trend bogaćenja jednih na račun izgladnjivanja drugih, odnosno neracionalnu raspodelu resursa. Životinje koje se uzgajaju zbog mesa pojedu više proteina nego što ih proizvedu – najmanje devet kilograma biljnih proteina da bi se proizveo samo jedan kilogram mesa. U zapadnim zemljama oko 80 odsto žitarica se koristi za ishranu životinja i potroši se i ogromna količina vode u celokupnom procesu”, stoji u saopštenju koje potpisuje ovo udruženje, uz zaključak da se prelaskom na bezmesnu ishranu otvara mogućnost za racionalno trošenje prirodnih resursa i prestanak gladi u svetu.

Izvor: 021
Foto: Pixabay