Početna Gradske teme Plan dela Podbare na javnom uvidu do 15. decembra: Nova garaža, proširenje...

Plan dela Podbare na javnom uvidu do 15. decembra: Nova garaža, proširenje škola i izgradnja vrtića

0

Nakon što je prošle godine usvojen Plan detaljne regulacije Podbare, ponovo je na javnom uvidu, do 15. decembra, nacrt prostora između Ulice Miloša Bajića, Beogradskog keja, Marka Miljanova i blokova zapadno od Kosovske ulice, koji obuhvata 24,61 hektara.

Stanovanje ostaje dominantna namena, a predviđeno je proširenje kapaciteta školskih i predškolskih ustanova, Srednjoškolskog doma i Toplane “Istok”, kao i izgradnja javne garaže između Kosovske i Šumadijske ulice. Gradski urbanisti očekuju da će na planom obuhvaćenom području biti 8.600 stanovnika, odnosno, kako je navedeno, prosečna gustina naseljenosti iznosiće 350 stanovnika po hektaru.

Deo Almaškog kraja još prošle godine je evidentiran kao kulturno-istorijska celina, namenjena višeporodičnom i porodičnom stanovanju, visokom obrazovanju i kulturi. Prizemne i jednospratne kuće u ulicama Save Vukovića i Zlatne grede biće sačuvane, a gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture dostavio je urbanistima spisak objekata od značaja za očuvanje graditeljskog nasleđa. Iako taj spisak nema pravnu snagu, te građevine će biti sačuvane, uz mogućnost nadgradnje na pojedinim mestima.

Za razliku od ranijeg plana, koji je dozvoljavao nadgradnju objekata u Daničićevoj 3 i 5, to nije slučaj u dokumentu koji je na uvidu, pa će te zgrade biti zadržane u izvornom obliku, u, kako je navedeno, cilju očuvanja arhitektonskih vrednosti. Nacrtom je utvrđena konzervacija Almaškog kraja do donošenja plana regulacije tog kvarta, kojim će biti definisana pravila uređenja i građenja u skladu sa statusom svakog pojedinačnog objekta.

Urbanisti smatraju da se većina blokova na obuhvaćenom području može smatrati završenim celinama, što ne znači da neće biti gradnje novih, mahom stambenih, višespratnica. Na nekoliko mesta, u delovima koji ne pripadaju zaštićenoj celini, dozvoljena je nadgradnja do četiri sprata s potkrovljem, odnosno do pet u Ulici Marka Miljanova. Kako je navedeno, moguća je zamena ili nadgradnja objekata, a izuzetak su građevine u Daničićevoj i pojedini objekti na Trgu republike i u Ulici Miloša Bajića.

Predviđeno je proširenje kompleksa osnovne i srednje škole, kao i Srednjoškolskog doma, a moguća je dogradnja i nadgradnja do dva sprata. Kompleks Saobraćajne škole biće proširen na susednu parcelu, dok će između Srednjo­škog doma i OŠ “Đura Daničić” u Dušana Vasiljeva, biti izgrađen vrtić. U tom novom jednospratnom objektu, površine do 1.280 kvadrata, biće obezbeđen smeštaj za oko 180 mališana.

U severnom delu prostora nalazi se površina namenjena za potrebe Toplane “Istok”, i tu je dozvoljena visina objekata do tri sprata, odnosno, u slučaju značajnijih intervencija ili rekonstrukcije celog kompleksa, obavezna je izrada urbanističkog projekta.

Osim nadgradnje objekata, u pojedinim kvartovima je planirano uređivanje javnih blokovskih površina, ozelenjavanje i formiranje saobraćajnica za prilaz legalno izgrađenim garažama, dok će one bespravno podignute biti ukolonjene.

Kada je reč o saobraćajnoj infrastrukturi, većina planiranih promena već je realizovana rekonstrukcijom Ulice Marka Miljanova. Urbanisti u tekstu plana podsećaju na to da su u ulicama Miloša Bajića i Daničićevoj, kao i na Trgu Republike, rekonstruisani kolovozi i trotoari, uz očuvanje “klinker” opeke, kao sećanje na nekadašnji izgled grada i ulice popločane tim materijalom. Rekonstrukcija je planirana u ulicama u kojima su saobraćajne površine dotrajale i ne zadovoljavaju zahteve motorizovanog i pešačkog saobraćaja.

Da je parkirati automobil na Podbari “nemoguća misija” te da potera za mestom za četvorotočkaša može potrajati, Novosađanima je odavno poznato. Između Kosovske i Šumadijske ulice predviđena je gradnja javne garaže s oko 140 parking mesta i poluukopanom i najmanje jednom ukopanom etažom, s tim što će na krovu tog objekta biti uređena zelena površina.

Imajući u vidu očekivani broj stanovnika, predviđena je izgradnja garažnih i parking mesta na parcelama korisnika, dok će na javnim površinama biti obezbeđeno ukupno oko 1.550 mesta, i to oko 470 u garažama, 209 u blokovskim površinama i oko 875 uličnih parkinga.

Ulično zelenilo, kao i ono u okviru blokovskih površina, škola, dečje ustanove, Srednjoškolskog doma, poslovanja i drugih prostora će biti sačuvano, te je prilikom građevinskih radova neophodna njegova zaštita.

Urbanisti preporučuju da za svaku zgradu, grupu objekata i površine javne namene, bude obezbeđen sabirni punkt u kojem će biti smeštene kante ili kontejneri, a tačna mesta i broj posuda za odlaganje smeća, kao i kontejnera za sakupljanje sekundarnih sirovina (papira, stakla, plastike, metala i dr.) biće utvrđeni projektom parternog uređenja, na osnovu gustine naseljenosti, broja pražnjenja posuda i zapremine sabirnih posuda.

Nacrt plana dela Podbare na javnom uvidu je do 15. decembra i moguće ga je pogledati svakog radnog dana od 9 do 14 časova u JP “Urbanizam” na Bulevaru cara Lazara 3, kao i u mesnim zajednicama Podbara u Kosovskoj 41 i Dunav na Beogradskom keju 19a. Osim toga, materijal je u digitalnoj formi dostupan na sajtu “Urbanizma” i na zvaničnim internet stranicama Grada i Skupštine, a prigovori se u pisanoj formi, dok traje uvid, podnose Gradskoj upravi za urbanizam u Školskoj 3. Javna sednica komisije za planove zakazana je za 14. januar 2021. godine u amfiteatru Spensa.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay