Početna Gradske teme Plan dela Podbare ponovo na javnom uvidu

Plan dela Podbare ponovo na javnom uvidu

Nacrt plana detaljne regulacije dela Podbare ponovo je na javnom uvidu nakon što je već usvojen krajem prošle godine, a najočiglednija promena u njemu je očuvanje autentičnog izgleda dve zgrade u ovom delu grada.

Prvobitni plan predviđao je da je u Daničićevoj ulici na zgradi broj pet moguća nadogradnja ili rušenje objekta i izgradnje novog visine do dva sprata.

Novi nacrt predviđa da se ovaj objekat naspram Trga republike, zajedno sa onim do njega, očuva u svojoj celosti, te da nije moguća nadogradnja. Iako ovaj objekat nije zakonom zaštićen, on predstavlja deo kulturno-istorijske celine i njegovim očuvanjem čuvaju se arhitektnoske vrednosti kraja.

Plan dela Podbare, tačnije Plan detaljne regulacije prostora između Ulice Miloša Bajića, Beogradskog keja, Marka Miljanova i blokova zapadno od Kosovske ulice, takođe predviđa očuvanje prostora uz ulice Zlatne grede i Save Vukovića, jer je deo Almaškog kraja, koji je od prošle godine zaštićena kulturno-istorijska celina. Ove ulice trebalo bi da zadrže prizemne ili jednospratne kuće.

Deo Podbare obuhvaćen ovim planom, ipak, neće ostati bez novih zgrada. Na više lokacija u delu koji nije zaštićen dozvoljava se nadogradnja do četiri sprata sa potkrovljem, a u Marka Miljanova i do pet spratova. Novi objekti planiraju se i u Daničićevoj, na Trgu repubilike, u Šumadijskoj i u Miloša Bajića.

Mnoge od promena koje su predviđene planom već su izvedene u okviru rekonstrukcije Ulice Marka Miljanova, koja je završena pre nešto više od mesec dana.

U ulicama pored Riblje pijace biće zadržana žuta opeka.

Nacrt plana dela Podbare na javnom uvidu je do 15. decembra. Plan se može pogledati na sajtu JP “Urbanizam”, u mesnim zajednicama “Podbara” u Kosovskoj 41 i “Dunav” na Beogradskom keju 19a, kao i u prostorijama Urbanizma na Bulevaru cara Lazara 3. Prigovori se podnose Gradskoj upravi za urbanizam u Radničkoj 2. Javna sednica komisije za planove održaće se u amfiteatru Spensa, 14. januara 2021. godine.

Izvor: 021
Foto: Pixabay