Početna Gradske teme Plan dela Podbare ponovo na javnom uvidu

Plan dela Podbare ponovo na javnom uvidu

0

Nacrt plana detaljne regulacije dela Podbare ponovo je na javnom uvidu nakon što je već usvojen krajem prošle godine, a najočiglednija promena u njemu je očuvanje autentičnog izgleda dve zgrade u ovom delu grada.

Prvobitni plan predviđao je da je u Daničićevoj ulici na zgradi broj pet moguća nadogradnja ili rušenje objekta i izgradnje novog visine do dva sprata.

Novi nacrt predviđa da se ovaj objekat naspram Trga republike, zajedno sa onim do njega, očuva u svojoj celosti, te da nije moguća nadogradnja. Iako ovaj objekat nije zakonom zaštićen, on predstavlja deo kulturno-istorijske celine i njegovim očuvanjem čuvaju se arhitektnoske vrednosti kraja.

Plan dela Podbare, tačnije Plan detaljne regulacije prostora između Ulice Miloša Bajića, Beogradskog keja, Marka Miljanova i blokova zapadno od Kosovske ulice, takođe predviđa očuvanje prostora uz ulice Zlatne grede i Save Vukovića, jer je deo Almaškog kraja, koji je od prošle godine zaštićena kulturno-istorijska celina. Ove ulice trebalo bi da zadrže prizemne ili jednospratne kuće.

Deo Podbare obuhvaćen ovim planom, ipak, neće ostati bez novih zgrada. Na više lokacija u delu koji nije zaštićen dozvoljava se nadogradnja do četiri sprata sa potkrovljem, a u Marka Miljanova i do pet spratova. Novi objekti planiraju se i u Daničićevoj, na Trgu repubilike, u Šumadijskoj i u Miloša Bajića.

Mnoge od promena koje su predviđene planom već su izvedene u okviru rekonstrukcije Ulice Marka Miljanova, koja je završena pre nešto više od mesec dana.

U ulicama pored Riblje pijace biće zadržana žuta opeka.

Nacrt plana dela Podbare na javnom uvidu je do 15. decembra. Plan se može pogledati na sajtu JP “Urbanizam”, u mesnim zajednicama “Podbara” u Kosovskoj 41 i “Dunav” na Beogradskom keju 19a, kao i u prostorijama Urbanizma na Bulevaru cara Lazara 3. Prigovori se podnose Gradskoj upravi za urbanizam u Radničkoj 2. Javna sednica komisije za planove održaće se u amfiteatru Spensa, 14. januara 2021. godine.

Izvor: 021
Foto: Pixabay