Početna Gradske teme Plan rada ekipa Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine na terenu

Plan rada ekipa Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine na terenu

Zavod za transfuziju krvi Vojvodine svakodnevno organizuje akcije davanja krvi na teritoriji grada Novog Sada, južno-bačkog okruga i drugih okruga Vojvodine.

RASPORED DAVANJA KRVI:

Četvrtak, 02. april
– Bački Petrovac, OŠ Jan Čajak, od 08 do 11 časova
– Srbobran, Ginmazija S. Miletić, od 08 do 11 časova

Petak, 03. april
– Ruma, Kulturni centar od 08 do 12 časova

Subota, 04. april
– Apatin, biblioteka, od 09 do 12 časova

Prikupljanje krvi u svim ovlašćenim transfuzijskim ustanovama se odvija prema planiranom rasporedu jer su krv i komponente stalno potrebne pacijentima.

U situaciji u kojoj se nalazimo, a u vezi sa pandemijom virusa Covid-19, transfuzijsko lečenje mora biti kontinuirano i sigurno, a mora se uzeti u obzir da se može očekivati smanjen broj zdrave populacije koja može dati krv i smanjen odziv dobrovoljnih davalaca krvi zbog uticaja javno zdravstvenih mera koje se preduzimaju. Svi koji su zdravi i mogu i žele da daju krv ne treba ni na koji način to da odlažu zbog situacije sa koronavirusom.

U cilju sprečavanja prenošenja Covid-19 infekcije za davaoce krvi implementirane su dodatne mere kako bi obezbedile dovoljne količine bezbedne krvi za transfuzijsko lečenje. Većina mera su sastavni deo uobičajenog izbora davalaca krvi sa izmenama koje imaju za cilj samo da pojačaju nadzor u novonastaloj situaciji.

Mole se davaoci krvi da ne dolaze na davanje ukoliko:
– u poslednjih 28 dana putovali izvan Srbije
– imaju prehladu, kašalj i kijanje,
– imaju povišenu telesnu temperaturu,
– ukoliko su bili u kontaktu sa bolesnom osobom čiji simptomi liče na infekciju korona virusom.

Prema preporukama ECDC se uvode mere kod davalaca krvi u cilju sprečavanja prenosa Covid-19:
– odlaganje davanja krvi, ćelija i tkiva 28 dana nakon izlaganja potvrđenom slučaju ili povratka iz područja sa infekcijom Covid-19
– odlaganje davanja krvi davaocima sa simptomima respiratorne infekcije
– podsećanje davalaca krvi na obavezu da u slučaju pojave znakova zarazne respiratorne bolesti do 14 dana nakon davanja krvi telefonom obaveste o tome ovlašćenu transfuzijsku ustanovu u kojoj su dali krv.

Izvor: NsUživo
Foto: Pixabay