Početna Gradske teme Po prvi put – sajam hibridnih i električnih automobila u Novom Sadu

Po prvi put – sajam hibridnih i električnih automobila u Novom Sadu

0

Prvi put na Novosadskom sajmu održaće se sajam posvećen elektro i hibridnim automobilima Electric Vehicle Days – 9. i 10. septembra. Na novoj sajamskoj manifestaciji biće predstvljena najnovija globalna tehnološka rešenje transporta ljudi i robe, a organizuju je kompanija Ninamedia i Fakultet tehničkih nauka novosadskog Univerziteta.

Profesor Fakultet tehničkih nauka Boris Dumnić kaže da je cilj manifestacije da se ponudi što više odgovora vezanih za razvoj elektro i hibridnih automobila i ukaže na njegov značaj.

Jedan aspekt je razvoj tehnologije električnih i hibridnih vozila, drugi je razvoj infrastrukture za punjenje tih vozila a treći, odakle je električna energija za punjenje tih vozila (baterije za vozila, softveri, pitanje bezbednosti vozila i učešća u saobraćaju).

Drugi važan segment je kontakt sa vodećim komapnijama iz ove oblasti – rekao je Dumnić.

On napominje da procenat zastupljenosti elektro i hibridnih automobila u Srbiji nije veliki, ali da postoji trend njegovog rasta, navodeći da mnoge kompanije i institucije sve više nabavljaju takva vozila.

Važno je i pitanje zakonskih regulativa na globalnom nivou odnosno restrikcija koje, u određenim gradskim zonama, za vozila sa unutrašnjim sagorevanjem postaju sve oštrije – rekao je Dumnić.

Sanja Miković iz kompanije Ninamedia najavila je održavanje nekoliko panela na kojima će stručnjaci i predstavnici kompanija koje proizvode ove automobile posetiocima predstaviti benefite takvih vozila.

Jedan panel će biti namenjen studentima gde će predstavnici kompanija dati izazov studentima da na najbolji i najbrži način reše zadatke od čijeg rešavanja će imati i neke povlastice – rekla je Miković.

Održavanje dvodnevne manifestacije podržao je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam koji pruža podršku privrednim subjektima sa novim idejama i naprednim tehnologijama, kazao je pokrajinski sekretar Nenad Ivanišević.

Cilj nam je da vidimo ko od korisnika sredstava koje smo podržavali kroz konkurse može da se poveže sa proizvođačima tih vozila i opreme za njih.

Direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković naveo je da je za organizaciju ovog sajma, kao i drugih manifestacija tokom pandemije perioda, ključna bila saradnja Novosadskog sajma sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu.

Inače, tokom sledećeg meseca na Novosadskom sajmu će se, nakon duže pauze, u realnom formatu održati i Poljoprivredni sajam, Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije.

Poljoprivredni sajam, koji je u maju održan onlajn, posetioci će uživo moći da posete od 18. do 24. septembra.

Izvor: rtv.rs
Foto: Pixabay