Početna Kultura Deveti Dunavski dijalozi od 7. septembra u Novom Sadu

Deveti Dunavski dijalozi od 7. septembra u Novom Sadu

0

Deveto izdanje Festivala savremene umetnosti “Dunavski dijalozi” održaće se od 7. do 28. septembra u Novom Sadu, u organizaciji novosadske galerije Bel art.

Festival je tradicionalno zamišljen kao pregled najaktuelnijih zbivanja u umetnosti podunavskog regiona, koji će posetioci moći da pogledaju na nekoliko lokacija u Novom Sadu.

Ove godine u programu dominira centralna izložba “Društvo i umetnost u okolnostima iznuđene realnosti” u Muzeju savremene umetnosti, gde će se održati i istoimena međunarodna konferencija.

Pored centralne, biće upriličene i postavke: “Novi Sad+” u Katoličkoj porti, “Bugarsko-srpski umetnički dijalozi” na tri lokacije – SULUV, Mali likovni salon i Galerija Bel art i “Dijalog Temišvar – Novi Sad” u Petrovaradinu – Veliki ratni bunar, Podzemne vojne galerije i Trg Prote Mihaldžića.

Ove godine je ostvarena i saradnja sa jednim od najznačajnijih svetskih festivala medijske umetnosti Ars Elektronikom u Lincu, te će program “Dunavskih dijaloga” činiti posebnu “Baštu Novi Sad” (Novi Sad Garden) na ovom festivalu, a međunarodna konferencija “Društvo i umetnost u okolnostima iznuđene realnosti” će se putem mreže partnera uživo emitovati na svim kontinentima.

Festival “Dunavski dijalozi” je platforma za prezentaciju aktuelnih tokova vizuelne umetnosti dunavskog regiona, umetničku saradnju i razmenu, koju je galerija Bel art pokrenula 2013. godine.

Do sada učestvovalo preko 400 umetnika, kustosa i teoretičara umetnosti iz 14 zemalja (Nemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunija, Bugarska, Ukrajina, Slovenija, BiH, Crna Gora, Češka, Makedonija).

Osnovni koncept je da umetnički direktor određuje tematski okvir te poziva ugledne kolege, selektore iz pojedinačnih zemalja na Dunavu da predstave aktuelnu scenu samostalnom ili grupnom izložbom.

Izvor: rtv.rs
Foto: RTV