Početna Gradske teme Počela gradnja reciklažnog dvorišta na Gradskoj deponiji

Počela gradnja reciklažnog dvorišta na Gradskoj deponiji

0

Nedavno su počele pripreme za gradnju dugonajavljivanog reciklažnog dvorišta, koje će biti smešteno na prostoru Gradske deponije, a predviđeno je da svi radovi budu završeni za 330 dana.

Nadležni u Gradskoj upravi za komunalne poslove odlučili su, prošlog meseca, da ugovor vredan 153,6 miliona dinara dodele firmama “Instel-inženjering” i “AB&CO” iz Novog Sada, kao i “DIM enerdži” iz Gnjilana i “Požar-elektro inženjering” iz Zrenjanina. Da su pripremni radovi počeli, potvrdila je za naš list i članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović.

Reciklažno dvorište je predviđeno kao jedan od sadržaja u sklopu planirane regionalne deponije, na prostoru sadašnje gradske, a njegovom izgradnjom će praktično biti zaokružen proces razdvajanja otpada. Tu će se nalaziti centralno postrojenje za prikupljanje i separaciju primarno selektovanog otpada, kao i prostor za odlaganje posebnih tipova otpada – guma od vozila, azbestnih proizvoda, baterija, ulja, električnih aparata…

Kako se iz tenderske dokumentacije može primetiti, u kompleksu budućeg reciklažnog dvorišta izdvajaju se tri funcionalne celine – ulazna zona, hala za selektovanje i reciklažno ostrvo, s prostorom za posebne tokove otpada. U hali za selekciju biće organizovan prijem primarno separisanog otpada s teritorije Novog Sada, kao i njegovo razvrstavanje, skladištenje i prodaja.

Reciklažno ostrvo, s prostorom za posebne tokove otpada, namenjeno je primarnoj separaciji ambalaže, a deo površine izdvojen je za smeštanje različtih vrsta prikupljenog otpada. U toj zoni projektovana je nadsteršnica za sekundarne sirovine, koje, kako je navedeno, neće biti tretirane u pogonu, kao i ona s boksovima za gume i kabasti otpad. Osim toga, deo prostora će biti ograđen i tu je planirano skladištenje komunalnog otpada na otvorenom. U planu je i nabavka i montaža mobilnih objekata, odnosno dva kontejnera za smeštaj rezervoara za otpadna ulja, te dva žičana kontejnera s nadstrešnicom, kao i dva zatvorena mobilna kontejnera za pesak, kreč i piljevinu, za koje je objašnjeno da će biti korišćeni za primarno delovanje kod akcedentnih slučajeva.

Postepeno zatvaranje Gradske deponije

Regionalnim planom za upravljanje otpadom, osim Novog Sada, obuhvaćene su i opštine Temerin, Vrbas, Bačka Palanka, Beočin, Žabalj, Srbobran i Bački Petrovac, koje će imati zajednički centar za preradu otpada, koji bi godišnje trebalo da primi od 70.000 do 160.000 kubika. Uslov za početak gradnje regionalnog centra je sanacija, rekultivacija i zatvaranje nesanitarne deponije na Klisi, koja se koristi od 1963. godine, a koja će, kako je planirano, postepeno biti zatvarana u narednih pet godina, i uz proširenje prostora, nakon rekultivacije zemljišta, pretvorena u regionalni centar.

Podsećanja radi, rukovodstvo JKP “Čistoća” 2017. godine ponovo je pokrenulo postupak za pribavljanje tehničke dokumentacije i dozvole neophodne za gradnju reciklažnog dvorišta, nakon što je prethodna, pet godina od izdavanja, prestala da važi. Ugovor za izradu dodatne dokumentacije, vredan tri miliona dinara, zaključen je s firmama „Hidrozavod DTD“ a.d. iz Novog Sada i „Geoplan Srem“ d.o.o. iz Sremske Mitrovice. Projektnu dokumentaciju je još 2011. godine izradila beogradska firma „Enviteh”, te su lokacijska i građevinska dozvola pribavljene 2012. godine, kada su i započeti radovi. Obavljeno je nivelisanje terena, priprema podloge za plato i saobraćajnice, a završen je i deo armirano-betonskih radova na temeljima pojedinih objekata. Nabavljena je i oprema, ali je, zbog nedostatka novca, izgradnja obustavljena. Projekat reciklažnog dvorišta tada je finansiran iz Fonda za zaštitu životne sredine, koji je 2012. godine ugašen i, kako su u “Čistoći” svojevremeno za naš list objasnili, novac za gradnju od tada je praktično zaključan.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay