Početna Gradske teme Počela obnova fasada u Gradiću

Počela obnova fasada u Gradiću

0

U Beogradskoj ulici u Gradiću počelo je postavljanje skela na prvim kućama koje će biti renovirane narednih meseci. Kako je za 021.rs potvrđeno u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, počinju radovi u Beogradskoj 2, 4 i 8, Lisinskog 2 i na Trgu vladike Nikolaja 1 i 3.

“Uslove za obnovu fasada utvrdio je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, a tehničku dokumentaciju je pripremio gradski zavod koji će obavljati i stručni nadzor nad radovima. Na osnovu javne nabavke, “Ornament investinženjering” i “Niković Company” iz Beograda su izvođači radova na prvih šest objekata. Rok za završetak je 50 kalendarskih dana”, kaže za 021.rs direktor Zavoda Siniša Jokić.

U ovoj godini planirana je obnova fasada 21 objekta u Gradiću, za šta je obezbeđeno 100 miliona dinara. Plan je da se sredi ukupno 45 fasada, za šta se iz republičkog budžeta u naredne dve godine očekuje još 200 miliona dinara. Deo tog novca će biti utrošen za obnovu fasada u centru Novog Sada.

Završen je tender za šest fasada u Gradiću, za još pet je u toku izbor izvođača radova, a ovo je plan obnove:

Kako su za 021.rs naveli u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, radovi obuhvataju kompletnu obnovu oštećenih elemenata uličnih fasada, radove na restauraciji i konzervaciji vučene i ornamentalne malterske plastike, detalja od gipsa, terakote, restauraciju fasadne stolarije i vajarskih dela – figura svetaca u nišama pročelja.

Radovima je obuhvaćena i demontaža i izrada novih oluka, kao i ponovna opšivanja elemenata na fasadi.

Predviđen je i pretres dela krova prema ulici. Stara originalna stolarija se restaurira-konzervira i farba, uz zamenu uništenih elemenata. Ovim radovima obuhvaćena je samo fasadna strana prozora sa spoljašnjim krilima. Svetiljke javne rasvete od kovanog gvožđa se restauriraju i konzerviraju.

Ovo je prva obnova fasada u Gradiću koju finansira država, a sve to se radi u sklopu priprema za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine. Poslednji put Novi Sad je 2005. finansirao obnovu desetina fasada u centru pred Evropsko prvenstvo u košarci, a pre toga početkom osamdesetih godina prošlog veka pred Svetsko stonotenisko prvenstvo.

Autor i foto: 021.rs