Početna Gradske teme Počela obnova kuće Ilije Nešina u Kovilju

Počela obnova kuće Ilije Nešina u Kovilju

0

Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada započeo je obnovu rodne kuće narodnog heroja Ilije Nešina u Kovilju, koja je zbog svojih istorijskih i graditeljskih vrednosti proglašena za kulturno dobro.

Direktor Zavoda Siniša Jokić kaže da se planiraju novi radovi u toku sledeće godine, kao i to da ovaj objekat ponovo postane muzej.

“Mi smo ove godine počeli sanaciju krova jer je on bio najugroženiji. Sledeće godine planiramo da obnovimo fasadu i pročelje kuće, kao i prostorije gde je nekad bio muzej. Želimo da reaktiviramo taj muzej, odnosno spomen sobu koja se bavi istorijom NOB-a u Kovilju. Onda, u nekoj trećoj fazi, sledi sanacija ostatka kuće i dvorišta”, navodi Jokić za 021.rs.

Jokić ističe da je ovo izuzetno važan projekat za očuvanje identiteta na široj teritoriji Novog Sada.

“To je kuća koja ima etnološko-antropološku i istorijsku vrednost i važno je da se Zavod brine o spomenicima kulture i van teritorije Novog Sada”, zaključuje Jokić.

Po svojoj strukturi, objekat je tipična vojvođanska, seoska kuća sa neobaroknim zabatom i krovom pokrivenim biber crepom.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture izdao je uslove za izradu projekta sanacije, restauracije i adaptacije objekta, a Grad Novi Sad obezbedio je 1.381.200 dinara za realizaciju prve faze obnove objekta.

Ilija Nešin značajna je ličnost za narodno-oslobodilački pokret za vreme Drugog svetskog rata, a njegova kuća u Kovilju pretvorena je u spomen-zbirku i za javnost otvorena početkom osamdesetih godina prošlog veka.

Izvor: 021.rs
Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture