Početna Gradske teme Počela rekonstrukcija Toplane “Jug”

Počela rekonstrukcija Toplane “Jug”

JKP “Novosadska toplana” započela je sa svojom najvećom investicijom – gradnjom kogeneracionog postrojenja u Toplani “Jug”.

Radovi ne obuhvataju samo gradnju ovog postrojenja za proizvodnju struje, već i rekonstrukciju većeg dela postojeće Toplane koja grejanjem i toplom vodom snabdeva Limane, Grbavicu i deo centra Novog Sada.

Portparolka Toplane Ivana Stanimirović kaže za 021.rs da će kogeneraciono postrojenje imati snagu od četiri megavata i godišnje proizvoditi 30 miliona kilovat časova električne energije i isto toliko toplotne energije. Prema projektu, radi se skoro o istovetnom postrojenju koje radi na Toplani “Zapad”, a koje je samo ove godine za 11 meseci proizvelo 70 miliona kilovat časova električne energije koje je Toplana prodala EPS-u kao povlašćeni proizvođač električne energije.

Pored izgradnje postrojenja za proizvodnju struje i toplotne energije na Toplani Jug, radiće se i izmeštanje aneksa objekta, zaštita od buke, sanacija krova, izgradnja novog cirkulacionog i kotlovskog postrojenja za toplu potrošnu vodu, izgradnja sistema hemijske pripreme vode, kompresovske stanice, mašinske radionice, sistema za dogrevanje mazuta i drugih pomoćnih podsistema.

Portparolka Toplane kaže da će ovi radovi potrošačima na području koje pokriva ovo postrojenje omogućiti sigurnije i bolje snabdevanje. “Oni će imati pouzdanije i kvalitetnije grejanje jer će se cela Toplana rekonstruisati”, navodi Stanimirović.

Radovi će koštati više od 500 miliona dinara i trajaće 550 dana, odnosno do proleća 2020. godine. Javnom nabavkom je definisana i vrednost održavanja postojenja u periodu od 12 godina za sumu od još nešto više od 500 miliona dinara.

Posao je pripao grupi preduzeća “Energotehnika-Južna Bačka” iz Novog Sada, “Delta inženjering” iz Beograda, “Termoprojekt” iz Beograda, “STI” iz Zagreba, “NS Koncept” iz Novog Sada” i “Contex Energy” iz Novog Sada sa podizvođačem “Bera Invest” iz Vrbasa.

Izvor: 021.rs
Foto: PIxabay