Početna Gradske teme Počela rekonstrukcija zgrade klinike stare više od 100 godina

Počela rekonstrukcija zgrade klinike stare više od 100 godina

0

Klinika za infektivne bolesti u sklopu Kliničkog centra Vojvodine rekonstruisana je, dok je upravo počela rekonstrukcija zgrade stare 110 godina, u kojoj su klinika za anesteziju, vaskularnu hirurgiju i neurohirurgiju.

Infektivna klinika trenutno čeka novu opremu, a svi radovi, od novih instalacija do fasade, koštali su više od 70 miliona dinara.

Kako je tokom obilaska radova rekao predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, očekuje se da će rekonstrukcija pomenute tri klinike, vredna oko 217 miliona dinara, biti završena za pola godine, a oprema se za ove klinike sukcesivno nabavlja.

“U narednih nekoliko nedelja počinjemo sa radovima na klinici za interne bolesti, a očekujem i da ćemo do kraja godine imati i ugovor za izgradnju B i C blokova Kliničkog centra, nakon odobrenja Evropske investicione banke. Radovi bi na ovim lamelama trebalo da počnu na proleće, a praktično smo sa Kancelarijom za javna ulaganja dogovorili i rekonstrukciju Poliklinike”, rekao je Mirović.

U protekle tri i po godine su četiri klinike u sklopu celog kompleksa rekonstruisane, naveo je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković. Kako je rekao, u narednim mesecima će se istovremeno izvoditi radovi na čak sedam klinika.

“Sve ovo mora da bude urađeno sistematično je zdravstveni sistem ne može da očeka. Preusmeravanjem pacijenata s jedne na drugu kliniku ćemo pokušati da u narednim godinama potpuno obnovimo sve klinike, a nakon ovih radova, skele se premeštaju na kliniku za urologiju, kliniku za plastičnu hirurgiju i kliniku za maksilofacijalnu hirurgiju, gde imamo urađen projekat i već planirana sredstva u budžetu za 2020. godinu. Nakon toga, prebacujemo se na kliniku za oftalmologiju, te očekujem da ćemo do 2021. godine imati potpuno novoizgrađen kompleks”, poručio je resorni sekretar i dodao de se izvođači radovi pitaju kako se svi zidovi nisu bukvalno urušili, s obzirom na to koliko je zgrada stara.

Upravnica Kliničkog centra Vojvodine prof. dr Edita Stokić podsetila je da se godišnje u Poliklinici pregleda oko 600.000 pacijenata, u ustanovi bude hospitalizovano više od 6.000 pacijenata, a u Betaniji na svet dođe više od 6.000 beba.

“Zbog obimnih radova, sve tri klinike su izmeštene na druga mesta, a najveći deo je smešten u intenzivnoj jedinici Urgentnog centra. Operacije teku redovno i ovaj premeštaj se uopšte ne oseća u našem radu i u zbrinjavanju pacijenata”, navela je Stokić.

Inače, u sklopu Kliničkog centra zaposleno je oko 3.300 zdravstvenih i drugih radnika.

Izvor: 021
Foto: Pixabay