Početna Danas u gradu Balet “Vragolanka” i uručenje nagrade “Nataša Bošković” večeras u SNP-u

Balet “Vragolanka” i uručenje nagrade “Nataša Bošković” večeras u SNP-u

0

Balet u dva čina i četiri slike Vragolanka (La fille mal gardée), koji će se izvoditi na muziku francuskog kompozitora alzaškog porekla Luja Žozefa Ferdinanda Herolda, libretu Žana Dobervala i muzičkim aranžmanima Džona Lančberija odigraće se večeras, na sceni “Jovan Đorđević”, s početkom u 19 časova.

Ovo je jednostavna priča o uzaludnim naporima bogate posednice, udove Simone (koju tradicionalno tumači muški baletski igrač), da spreči ljubav između svoje lepe kćerke Lize i siromašnog mladića Kolena. “Seljak Simon ima ćerku Lizetu, koju želi da uda za prostog i glupog Nikeza, sina bogatog trgovca Mišoa, koji dolazi da traži Lizetinu ruku za svoga sina. Čestiti Simon daje pristanak, ali Lizeta neće ni da čuje o tom venčanju jer voli Kolena. U međuvremenu se pretvara kao da sluša svoju majku. Nailazi oluja i Kolen to koristi da bi oteo Lizetu, dok Nikez i njegov otac uz podsmeh meštana, odustaju od ženidbenog plana. Majka, najzad, blagosilja mladence.”

Prvi put u ulogama nastupaju četvorica solista: David Gruoso (Majka Simona), Andrej Kolčeriu (Kolen), Samjuel Bišop (Tomas) i Milan Ivan (Alen).

Koreograf i reditelj je Kalin Hanciu, dirigent je Aleksandar Kojić, scenografiju potpisuje Saša Senković, kostime je kreirala Mirjana Stojanović Maurič, svetlo je dizajnirao Marko Radanović.

Uloge:
– Liza, seoska devojka: Ana Đurić
– Majka Simona: David Gruoso – prvi put
– Kolen, seoski mladić: Andrej Kolčeriu – prvi put
– Tomas, bogati trgovac: Samjuel Bišop – prvi put
– Alen, njegov sin: Milan Ivan – prvi put
– Fani Esler: Katarina Kljajić
– Petao: Aleksandar Bečvardi

Učestvuju prvaci, solisti i ansambl Baleta i Orkestar Opere SNP-a.

Posle predstave biće upriličeno uručenje Nagrade „Nataša Bošković” čiji je dobitnik Anderej Kolčeriu, prvak Baleta SNP-a, a koju dodeljuje Udruženje baletskih umetnika Srbije.

Žiri u sastavu: Dalija Imanić Savić, predsednica žirija, Konstantin Tešea i Jovica Begojev, ovu odluku je doneo jednoglasno. U saopštenju se kaže: „Sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavamo da je dobitnik nagrade „Nataša Bošković“ za sezone 2017/18. i 2018/19. prvak Baleta SNP-a Andrej Kolčeriu, za ulogu Armana Divala u baletu „Dama s kamelijama“ koreografa Krunislava Simića. Čestitamo!“

Nagradu će mu uručiti Dalija Imanić Savić, predsednica žirija.

Foto: SNP / A. Ramadanović