Početna Gradske teme Prezentovana studija rekonstrukcije SPENS-a

Prezentovana studija rekonstrukcije SPENS-a

0

Na osnovu protokola o saradnji Grada Novog Sada i Evropske banke za obnovu i razvoj, potpisanog krajem avgusta, a u vezi sa konceptom ”Green City”, kupovinu novih autobusa za JGSP „Novi Sad“ i rešavanje pitanja JP SPC ”Vojvodina”, juče je u Gradskoj kući prezentovana studija rekonstrukcije SPENS-a i unapređenja energetske efikasnosti tog objekta.

Mešovita stručna komisija međunarodnih i domaćih eksperata, uz podršku granta Evropske banke za obnovu i razvoj prema Gradu, predstavila je analizu energetske efikasnoti, postojećeg stanja projektno-tehničke dokumentacije, stanja postojećih delova objekta, kao i benefit analizu ponuđenih modela rekonstrukcije objekta.

Očigledno je da je trenutno najugroženiji zatvoreni bazen, i komisija smatra da se hitno mora krenuti u njegovu rekonstrukciju, ne čekajući dalјe strateške poteze oko SPENS-a, ali vodeći računa o svim sadržajima koji se tamo realizuju, kao što su rekreativno plivanje, škola plivanja, treninzi klubova.

Paralelno s tim sprovodiće se aktivnosti složenog procesa kompletne rekonstrukcije objekta koja podrazumeva obnovu krova, fasadnog omotača, stepeništa, ulaznih i izlaznih pravaca, toplotno-rashladno-ventilacionog sistema i zamenu rasvete

Cilј je da se dobije funkcionalan, u dobroj meri samoodrživ, energetski efikasan objekat za narednih 40-50 godina, te da bude primamlјiviji lјudima iz biznisa koji iznajmlјuju lokale, ali i da se koncipira drugačiji sadržaj prvog i drugog sprata.

Ideja je da tu bude Centar za izučavanje veštačke inteligencije za Vojvodinu, kao i deo Dečje biblioteke, jer su mali kapaciteti u Dunavskoj ulici.

Prema rečima gradonačelnika Miloša Vučevića trenutno nema finalnog projektno-tehničkog dokumenta koji bi precizirao iznos potreban za rekonstrukciju SPENS- a, prema grubim procenama reč je o sumi od 27 do 34 miliona evra. Takođe, procene su da bi, nakon rekonstrukcije, ušteda u održavanju gradskog sportskog i poslovnog centra, bila od 50 do 60 posto.

Izvor: novisad.com
Foto: Wiki/Bukephalos