Početna Gradske teme Počela sadnja vetrozaštitnog pojasa u blizini gradske deponije

Počela sadnja vetrozaštitnog pojasa u blizini gradske deponije

0

Tokom vikenda počela je sadnja tri hiljade sadnica bresta, koje je, povodom Svetskog dana šuma i Svetskog dana voda, JVP „Vode Vojvodine“ doniralo Gradu Novom Sadu, na lokaciji u blizini gradske deponije.

Prema rečima gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, to je posebno osetljiva lokacija jer se otpad ne tretira na adekvatan način, a kako je najavio izgradnja regionalne deponije i sanacija postojećeg smetlišta biće prioriteti u narednom periodu. Vučević je istakao da će brest biti zasađen na 2,5 hektara površine, kako bi dobili eko barijeru koja je u interesu svih, a pre svega građana Nemanovaca.

– Ubrzano pripremamo dokumentaciju za izgradnju regionalne deponije, odnosno Centra za upravljanje čvrstim otpadom, i to u saradnji sa Evropskom unijom i Ministarstvom za evropske integracije. Centar će biti udaljeniji od naseljenih mesta, smanjili smo prostor za njegovu izgradnju, da bismo dobili više mesta za nove zasade i zelene površine. Tehnologija koja se bude koristila neće dozovoliti emisiju štetnih gasova, i neće biti neprijatnih mirisa. Građanima Nemanovaca, Pejićevih salaša i Klise može biti samo bolje nego što je sada, jer glavni cilj nam je da postojeća smetlišta postanu ekološka brda i da se izgradi novo postrojenje koje neće remetiti kvalitet života ljudi – naglasio je Vučević i dodao da je u planu realizacija projekata kao što je novi koncept rezervata prirode Begečka jama, ali i Šodroša.

Akciju sadnje realizuje JKP „Gradsko zelenilo“ u saradnji sa Gradskom upravom za zaštitu životne sredine i Savetom gradonačelnika za ozelenjavanje.

Izvor: novisad.com
Foto: Grad Novi Sad