Početna Gradske teme Upis učenika u prvi razred od 1. aprila do 31. maja

Upis učenika u prvi razred od 1. aprila do 31. maja

0

Upis učenika u prvi razred osnovne škole počeće 1. aprila i trajaće do 31. maja, a u đačke klupe će sesti deca rođena od 1. marta 2014. do 28. februara 2015. godine.

Deca starija od sedam godina mogu upisati prvi razred, ali je potrebno priložiti obrazloženje zbog čega nisu krenula u školu na vreme, kao i da li je iz nekog razloga prethodno odgođen upis u prvi razred u skladu sa zakonom.

Prema podacima Gradske uprave za obrazovanje, ove školske godine biće upisan 181 učenik više u odnosu na prošlu godinu. To znači da će ove godine u Novom Sadu, prvi razred upisati 3.952 mališana, dok je lane u prvi razred pošlo 3.771 dete.

Kako su iz Uprave objasnili za „Dnevnik“, u skladu sa situacijom izazvanom koronavirusom, testiranje će biti organizovano putem portala e-Uprava, a roditelji će moći da izaberu termin za testiranje i sve obaviti u jednom danu.

Imajući u vidu da se deca upisuju elektronskim putem, svu neophodnu dokumentaciju (izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o pohađanju predškolskog programa, dokaz o lekarskom pregledu deteta, dokaz o prebivalištu roditelja) obrazovna ustanova pribavlja službenim putem, što znači da roditelji ne moraju lično da je donose u obrazovnu ustanovu, osim u slučaju kada se lekarski pregled deteta obavio kod privatnog lekara.

Dan otvorenih vrata online

Dan otvorenih vrata, kada budući prvaci i njihovi roditelji mogu da posete izabranu školu, ove godine, u skladu sa epidemiološkom situacijom, biće organizovan online. Na sajtovima škola mogu se naći odgovori na najčešća pitanja roditelja, detalji oko realizovanja nastave, vannastavnih aktivnosti, sekcija, a pojedine osmoletke održavaju i onlajn radionice za buduće prvake i njihove roditelje na društvenim mrežama.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay