Početna Gradske teme Počela sanacija prilaza grobu Branka Radičevića na Stražilovu

Počela sanacija prilaza grobu Branka Radičevića na Stražilovu

strazilovo

Sanacija podzida i ograde oko groba Branka Radičevića na Stražilovu, započeta krajem prošle godine, trebalo bi da bude završena do Đurđevdanskog uranka, 6. maja.
Rok za završetak radova, po ugovoru, bio je 31. decembar 2014. godine, pod uslovom da to vremenske prilike dozvole. S obzirom na problem s dopremanjem materijala za rad zbog vremena i nepristupačnosti terena, taj rok je ipak produžen.
Kada budu završeni bedem i ograda, biće stavljena tačka na obnovu celog spomeničkog kompleksa čiji centralni deo čini nadgrobni spomenik najpoznatijeg pesnika srpskog romantizma Branka Radičevića. On je pre pet godina restauriran i konzerviran zahvaljujući prof. dr Miodragu Radulovačkom, koji je, osim tog posla, finansirao i obnovu česme “Četiri lava”, fasade Ekološkog centra i gradnju novog krila te zgrade, koja pripada Pokretu gorana Vojvodine.
Do oštećenja podzida oko platoa na kojem je nadgrobni spomenik Branku Radičeviću došlo je zato što su pojedini primerci kamena ispali iz ležišta. Na nekim mestima nije bilo ni drvenog rukohvata, tako da je prilaz ivicama platoa duže bio opasan, naročito za decu školskog uzrasta, koja su i najbrojniji posetioci Stražilova. Kamen je odronjen usled dejstva površinskih, bujičnih i podzemnih voda koje se survavaju niz strminu padine prema potoku u podnožju brda. I pojedini stepenici su oštećeni ili nedostaju delovi kamena. Na tako loše stanje uticala je i činjenica da od vremena gradnje bedema i stepeništa 1953. godine nisu preduzimani restauratorski i konzervatorski radovi, niti je ispitano koja vrsta i struktura kamena je ugrađena u zid.
Da bi se sprečio dalji uticaj voda na spomenički kompleks, predviđeno je da se u betonski temljni zid postave odvodne cevi. Podzidi i stubovi ograde biće sanirani istom vrstom kamena u cementnom malteru prema autentičnom izgledu. Delovi drvenih rukohvata koji nedostaju biće nadomešteni od iste vrste drveta, kao i stubovi ograde koji su oboreni i gurnuti niz strminu, kao i oni na ogradama stepeništa. Po završetku građevinskih radova sredstvima za hemijsko razgrađivanje boja biće ukolonjeni i grafiti i drugi bojeni premazi s kamena.
Radove izvodi preduzeće “Čiv-grasiokomerc”, a njihova vrednost je 2,7 miliona dinara. Novac su obezbedili Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i sremskokarlovačka opština. Nadzor je poveren Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Autor i foto: Dnevnik