Početna Kultura Muzejska konferencija “Meet, See, Do” u Novom Sadu

Muzejska konferencija “Meet, See, Do” u Novom Sadu

0

muzejska-konferencija-ns-jpg_660x330

Muzejska konferencija “Meet, See, (critically) Do”, na kojoj učestvuju predstavnici muzeja sa Balkana, kao i iz Nemačke, Švedske i Velike Britanije, otvara se dana, a trajaće do 17. aprila u Novom Sadu, u organizaciji Balkanske mreže muzeja (Balkan Museum Network – BMN) i Fondacije Kulturno nasleđe bez granica (Cultural Heritage without Borders – CHwB), u saradnji sa Muzejom Vojvodine iz Novog Sada.
Na konferenciji u Muzeju Vojvodine učestvovaće muzejski profesionalci iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, sa Kosova, iz Nemačke, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Švedske i Velike Britanije, najavili su organizatori iz CHwB a prenosi portal seecult.org .
Konferencija teži da ojača individualne i institucionalne kapacitete muzeja, kao i da ohrabri i inspiriše muzeje u regionu na zajednički rad.

Kao ključni govornici na konferenciji “Meet, See, (critically) Do” najavljeni su eksperti iz oblasti muzeologije i baštine sa regionalnim i međunarodnim iskustvom: prof. dr. Tomislav Šola, Anna Viola Hallberg, Nat Edwards, Stephen Allen i Michele Taylor.

Prof. dr. Tomislav Šola iz Zagreba govoriće o kritičkom pristupu muzejima na Balkanu, a ukazaće, između ostalog, da mali muzeji treba da budu kreativni i hrabri, te da novi potencijal mogu da izgrade raznovrsnošću i novim savezima. Na rukovodećim mestima moraju biti vrhunski profesionalci, a neophodno je uspostaviti i saradnju sa lokalnim zajednicama, te uspostaviti saveze sa kulturnim turizmom i društveno odgovornim preduzećima kako bi se istaklo da je nasleđe deo razvojne strategije. Muzej ne odgovara na pravi način na potrebe ljudi ako je prazna, jedna je od teza Šolinog izlaganja.

Biće reči i o umetnosti i aktivizmu, a predviđen je i dijalog sa nevladinim sektorom.

Između ostalog, najavljena je i debata “Da li muzeji treba da zauzmu strane?”, zasnovana na primeru Škotske i prošlogodišnjeg referenduma o nezavisnosti na koji je izašlo gotovo 85 odsto glasača.

To je treća muzejska konferencija tog tipa, a prethodne dve održane su u Tirani i Sarajevu.

Autor i foto: www.seecult.org