Početna Gradske teme Počela sednica gradskog parlamenta o rebalansu budžeta

Počela sednica gradskog parlamenta o rebalansu budžeta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U Novom Sadu počela je sednica gradskog parlamenta na kojoj će odbornici, između ostalog, raspravljati o rebalansu budžeta za 2015. godinu, odnosno o raspodeli 4,2 milijarde dinara prenetih iz prethodne godine. Član Gradskog veća zadužen za finansije Dejan Mandić rekao je da je na prethodnoj sednici skupštine usvojen završni račun za 2014. kada je utvrđeno da je suficit nešto veći od četiri milijade dinara.

“Još u januaru raspoređeno je 1, 69 milijardi dinara tako da je ostalo da se rasporedi još oko 2,5 milijarde dinara”, kazao je Mandić novinarima uoči početka sednice.

On je pojasnio da su ta sredstva raspoređena na osnovu zvaničnih zahteva direktnih i indirektnih korisnika budžeta i da će više od 720 miliona dinara biti iskorišćeno za direktne investicije poput izgradnje kanalizacione i putne infrastrukture.

“Više od 400 miliona dinara biće usmereno na kapitalne investicije javnih komunalnih preduzeća poput izgradnje podzemnih kontejnera ili nabavke novih autobusa”, rekao je Mandić, dodajući da smatra da je preraspodela sredstava sa zahtevima budžetskih korisnika dobro izbalansirana.

Odbornici opozicije kritikovali su predlog rebalansa budžeta ističući da u Novom Sadu, kako su rekli, “gotovo ne postoje kapitalne investicije”.

Predsednica odborničke grupe LSV Zlata Peričin rekla je novinarima da svi gradski budžeti od 2012. naovamo pokazuju da kapitalnih investicija u Novom Sadu nema.

“LSV konstantno upozorava da nam industrijska zona zvrji prazna i da nikakvih značajnijih investicija u gradu nema, a o kapitalnim da i ne govorimo”, rekla je Peričin.

Predsednik Gradskog odbora DS Veljko Krstonošić rekao je da je paradoks da skupština raspravlja o predlogu rebalansa budžeta, a da odbornici nisu dobili izveštaje o poslovanju većine JKP za 2014. godinu.

“Treba da izglasamo odluku o preraspodeli sredstava, a da pri tom ne znamo zbog čega ta sredstva u 2014. godinu nisu realizovana”, rekao je on novinarima.

Odbornici gradske skupštine raspravljaće o čak 66 tačaka dnevnog reda, a osim rebalansa budžeta, tu su i predlozi izmena planova i programa pojedinih javnih i javno-komunalnih preduzeća i ustanova, kao i Predlog odluke o bratimljenju Novog Sada sa meksičkim gradom Tuluka.

Autor: Tanjug

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here