Početna Gradske teme Počela trinaesta Rumenačka pihtijada

Počela trinaesta Rumenačka pihtijada

0

Pihtijada-1

Uz bogat kulturno-umetnički i zabavni program, danas je zvanično otvorena trinaesta Rumenačka pihtijada. Ljubitelji tog zimskog specijaliteta, bili su u prilici da kupe nadaleko čuvene rumenačke pihtije, kao i brojne tradiconalne kulinarske proizvode iz Vojvodine.

Servirana uz alevu papriku i beli luk, pihtija je specijalitet u kojem, uglavnom, uživaju malo stariji. A za onu čuvenu rumenačku, tražila se porcija više.

Tajna dobrih pihtija je u kvalitetnim sastojcima, svinjskim jezicima, repovima, ušima i papcima, ali i u dobro odabranim začinima.

– Od začina idu biber, lorber, a stavimo i malo celera i tek tek šargarepe pošto ona da crvenilo. Kuva se od osam do deset sati. samo je stvar kako namestiti vatru. Ja kad namestim ona mora da šapuće, a to znači da tek tek uzbaci ključ – kaže organizator Mladen Zoranović.

Osim u pihtijama, posetioci su imali priliku da uživaju u brojnim tradicionalnim kulinarskim proizvodima iz Vojvodine.

Trinaesta Rumenačka pihtijada, po deseti put ponela je titulu međunarodne, pa su pored 40-ak domaćih majstora, u takmičenju za najbolju pihtiju učestvovali i gosti iz Hrvatske, Makedonije i Mađarske.

Izvor: RTV
Foto: Promo