Početna Sport FK “Vojvodina”: Krađa i finansijsko urušavanje kluba

FK “Vojvodina”: Krađa i finansijsko urušavanje kluba

0

reflektori

Proteklih dana u sredstvima javnog informisanja pojavila se informacija da je račun Fudbalskog kluba “Vojvodina” u blokadi, pošto je Dragoslav Vuković, vlasnik kompanije “Vuković 1967” DOO skinuo s računa kluba, puštanjem menice, ukupno 750.000 evra.

Oglasio se i Upravni odbor FK “Vojvodina” saopštenjem na ovu temu, čiji tekst prenosimo u celosti:

– Povodom nedavnog prenosa novčanih sredstava u iznosu od 750.000 evra sa računa FK “Vojvodina” na račun kompanije „Vuković 1967″ DOO, odnosno njenog vlasnika Dragoslava Vukovića, Fudbalski klub “Vojvodina” obaveštava javnost da je reč o protivpravnoj i nezakonitoj zloupotrebi menice od strane bivšeg potpredsednika FK “Vojvodina” Dragoslava Vukovića, kojom je FK “Vojvodina” nanet izuzetno težak finansijski udarac.

U cilju upoznavanja javnosti sa tačnim i preciznim informacijama, FK “Vojvodina” podseća na redosled događaja koji su prethodili ovom nezakonitom delu:

-Dana 28. 4. 2014. godine, tadašnji Upravni odbor FK “Vojvodina”, na čelu sa predsednikom Milenkom Jokićem i potpredsednikom Dragoslavom Vukovićem, potpisao je ugovor (delovodni broj 129/2014) sa preduzećem „Vuković 1967″ DOO iz Veternika, čiji je vlasnik upravo tadašnji potpredsednik FK “Vojvodina” Dragoslav Vuković.

-Na osnovu tog ugovora, preduzeće „Vuković 1967″ DOO steklo je 50 odsto ekonomskih prava koja ostvaruje na tadašnjem fudbaleru Vojvodine Sergeju Milinković-Saviću.

-Po tom ugovoru, preduzeće „Vuković 1967″ DOO trebalo je da isplati iznos od 360.000 evra na tekući račun FK “Vojvodina”, što nikada nije izvršeno u potpunosti.

-Dana 20. 6. 2014. godine, Upravni odbor FK “Vojvodina”, na čelu sa predsednikom Zoranom Šćepanovićem, realizuje transfer tadašnjeg prvotimca Vojvodine Sergeja Milinković-Savića, koji je prethodno rukovodstvo već bilo prihvatilo, u belgijski FK “Genk” za iznos od 850.000 evra, pri čemu je preduzeće „Vuković 1967″ DOO steklo pravo na prihod od 425.000 evra, odnosno polovinu obeštećenja koje je pripalo FK “Vojvodina”.

Na ime navedenog potraživanja, FK “Vojvodina” je preduzeću „Vuković 1967″ DOO ranije uplatio iznos od 200.000 evra, a to preduzeće je, putem prinudne naplate, ove nedelje sa računa FK Vojvodina naplatilo dodatni iznos od 750.000 evra, čime je preduzeće „Vuković 1967″ DOO od FK Vojvodina naplatilo 525.000 evra više u odnosu na ugovoreni iznos.

FK “Vojvodina” odlučno demantuje navode Dragoslava Vukovića, koji su se prethodnih dana pojavili u sredstvima javnog informisanja, da FK “Vojvodina” njegovom preduzeću duguje određeni višemilionski iznos, pri čemu Dragoslav Vuković navodno smatra da mu pripada polovina prihoda od transfera koji je FK “Genk” ostvario prodajom Sergeja Milinković-Savića u italijanski FK “Lacio”.

Prema saznanjima do kojih je došao FK “Vojvodina”, Dragoslav Vuković je u nekoliko navrata kontaktirao fudbalske klubove “Genk” i “Lacio” i od njih pokušao da naplati iznos za koji smatra da mu se duguje, ali je u tim klubovima odbijen i to uz konstataciju da su njegovi zahtevi i potraživanja neosnovani i protivpravni.

Podsećamo da je, upravo sa ciljem sprečavanja ovakvih malverzacija, UEFA nedavno usvojila propis po kojem je klubovima zabranjeno da prodaju pravo na ugovor igrača trećem licu, što je upravo ono što su uradili prethodna uprava FK “Vojvodina” i njen tadašnji član Dragoslav Vuković. Novac koji je Dragoslav Vuković protivpravno prisvojio sa računa FK “Vojvodina” jeste iznos koji je na račun FK “Vojvodina” uplaćen kao obeštećenje za transfer Ognjena Ožegovića u kineski FK “Čangčun Jatai”. Iako je bilo planirano da se transfer Ognjena Ožegovića ne realizuje pre završetka tekuće sezone, usled nasleđenih dugovanja koje FK “Vojvodina” ima prema bivšim igračima, svojim poveriocima, ali i trenutnom igračkom kadru i Radnoj zajednici, Upravni odbor FK “Vojvodina” doneo je odluku kojom je želeo i morao da reguliše nasleđena dugovanja iz prošlosti.

FK “Vojvodina” ne duguje Vukoviću ništa i nikakva presuda ne postoji, kako on lažno obaveštava medije, da bi prikrio svoju nečasnu radnju, jer ne postoji sud koji bi presudio da FK “Vojvodina” plati 50 odsto od iznosa koji je klub iz Belgije ostvario prodajom svog igrača.Tokom ove nedelje, pravni i finansijsko-ekspertski tim FK “Vojvodina” prikupljao je svu potrebnu dokumentaciju, kako bi pred nadležnim sudovima i institucijama započeo proceduru za zaštitu pravde i interesa FK “Vojvodina”.

Fudbalski klub “Vojvodina” apeluje na sve fudbalske i državne organe da hitno reaguju povodom ovog slučaja i spreče da se slične malverzacije ikada više dogode u bilo kom sportskom klubu u Srbiji. Istovremeno, FK “Vojvodina” moli svoje poverioce za strpljenje u vezi sa isplatom zaostalih dugovanja dok novac FK “Vojvodina” ponovo ne bude na njenom računu i raspolaganju.” – kaže se u saopštenju FK “Vojvodina”.

Izvor: Dnevnik
Foto: FK Vojvodina