Početna Gradske teme Počeli radovi na obnovi porte Uspenske crkve u Novom Sadu

Počeli radovi na obnovi porte Uspenske crkve u Novom Sadu

0

Pod nadzorom stručnjaka Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, počela je ovih dana obnova porte Uspenske crkve u Novom Sadu, nova etapa u okviru kompletne obnove tog pravoslavnog hrama lociranog u najužem gradskom jezgru.

Pošto je prethodno, prošle godine, izgrađena i postavljena ograda oko crkvenog objekta u neposrednom susedstvu zgrade Srpskog narodnog pozorišta, usledila je tako druga faza obnove koja podrazumeva izgradnju staza, restauraciju i zaštitu nadgrobnih ploča, izgradnju palionice sveća, postavljanje klupa i ostalog mobilijara i druge radove.

– Da bi ti radovi bili uspešno i po propisima obavljeni, neophodno je da bude uklonjeno i jedno veliko stablo lipe, prečnika pola metra, koje se nalazi u neposrednoj blizini južnog zida crkve, kaže za “Novosti” nastojatelj Uspenskog hrama prezviter Željko Latinović.

– Prema izveštaju regionalne Prognozno-izveštajne službe za šumsko i ukrasno drvenasto bilje u Novom Sadu, koja je obavila stručno ispitivanje drveća u porti, na tom drvetu uočene su promene koje upućuju na “prisustvo šupljine i truleži”, pa su stoga predložili da lipa bude posečena i njen koren uklonjen u vreme izvođenja radova.

Umesto te obolele lipe, čije razvijeno korenje smeta obnovi staze i nadgrobnih ploča u porti, biće na istom mestu posađena mlada sadnica. Takođe, biće presađeno i obližnje manje lipino stablo, koje se nalazi na mestu buduće palionice sveća.

Otac Željko dodaje da će, kada u maju ove godine budu okončani svi planirani radovi, porta Uspenske crkve imati ukupno jedanaest stabala drveta i dosta drugog zelenila.

Izvor: novosti.rs
Foto: Wikipedia