Početna Gradske teme Počelo sređivanje fasade Karlovačke gimnazije

Počelo sređivanje fasade Karlovačke gimnazije

0

Dugo najavljivana obnova fasade Karlovačke gimnazije je počela.

Kako piše “Dnevnik”, radnici novosadskog preduzeća GAT uveliko postavljaju skele s dvorišne strane zgrade najstarije srpske gimnazije, a paraleleno s obnovom fasade, rekonstruisaće se i vodovodna i kanalizaciona mreža. Radovima će biti obuhvaćena zamena sanitarija u svim toaletima u školi i grejnih instalacija, koje su u lošem stanju, izuzev radijatora.

Radovi u Karlovačkoj gimnaziji deo su programa modernizacije škola u Srbiji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a finansira ih Evropska investiciona banka. Karlovačka opština bila je u obavezi da pripremi projektno-tehničku i ostalu dokumentaciju neophodnu za realizaciju posla.

Fasada ima oko 4.500 kvadatnih metara i potrebno je prvo sanirati pukotine i oštećenja, a na mestima gde nedostaju delovi ornamentike, neophodno je nadomestiti ih. Deo prozora će biti zamenjen, u zavisnosti od stanja u kojem su, a ostatak samo opravljen. Restauracija freske Svetog Nikole biće poverena slikaru po izboru Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji inače i nadzire radove.

Vrednost radova je 202.750 evra.

Fasada Karlovačke gimnazije poslednji put okrečena je pre oko 35 godina. Taj posao je tada bio poveren beogradskom”Poletu”. Tada je restaurirana i unutrašnjost zdanja, tačnije, zidna dekoracija u Svečanoj sali, zbornici i hodnicima. Slikar-restaurator Dušan Nonin je tada restaurirao fresku Svetog Nikole, koja se nalazi na spoljašnjem zidu u dvorištu škole. Pre četiri decenije saniran je i krov Gimnazije kao i grejne instalacije.

Izvor: Dnevnik

Foto: karlovci.org.rs