Početna Gradske teme Počelo sređivanje fasade Karlovačke gimnazije

Počelo sređivanje fasade Karlovačke gimnazije

Dugo najavljivana obnova fasade Karlovačke gimnazije je počela.

Kako piše “Dnevnik”, radnici novosadskog preduzeća GAT uveliko postavljaju skele s dvorišne strane zgrade najstarije srpske gimnazije, a paraleleno s obnovom fasade, rekonstruisaće se i vodovodna i kanalizaciona mreža. Radovima će biti obuhvaćena zamena sanitarija u svim toaletima u školi i grejnih instalacija, koje su u lošem stanju, izuzev radijatora.

Radovi u Karlovačkoj gimnaziji deo su programa modernizacije škola u Srbiji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a finansira ih Evropska investiciona banka. Karlovačka opština bila je u obavezi da pripremi projektno-tehničku i ostalu dokumentaciju neophodnu za realizaciju posla.

Fasada ima oko 4.500 kvadatnih metara i potrebno je prvo sanirati pukotine i oštećenja, a na mestima gde nedostaju delovi ornamentike, neophodno je nadomestiti ih. Deo prozora će biti zamenjen, u zavisnosti od stanja u kojem su, a ostatak samo opravljen. Restauracija freske Svetog Nikole biće poverena slikaru po izboru Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji inače i nadzire radove.

Vrednost radova je 202.750 evra.

Fasada Karlovačke gimnazije poslednji put okrečena je pre oko 35 godina. Taj posao je tada bio poveren beogradskom”Poletu”. Tada je restaurirana i unutrašnjost zdanja, tačnije, zidna dekoracija u Svečanoj sali, zbornici i hodnicima. Slikar-restaurator Dušan Nonin je tada restaurirao fresku Svetog Nikole, koja se nalazi na spoljašnjem zidu u dvorištu škole. Pre četiri decenije saniran je i krov Gimnazije kao i grejne instalacije.

Izvor: Dnevnik

Foto: karlovci.org.rs